COLUMN: Helden

Print
COLUMN: Helden

Foto: Eric Dupain

Horpmaal

Heers - Eric Dupain schrijft een column over het dagelijkse leven in Heers.

Dat ik aanstaande woensdag 26 juni in samenwerking met Stad Borgloon de zomerse talkshow 'Helden' organiseer, is wellicht algemeen geweten. 'Helden' is een boeiend project waarbij ik insta voor de gehele organisatie: het schrijven van het scenario en draaiboek, de inhoudelijke voorbereiding, de communicatie en marketing, het verzamelen en maken van beelden die tot reportages moeten leiden. Alle ervaring die ik door de jaren heen in al mijn jobs heb opgedaan, komt nu meer dan van pas.

Maar af en toe is er nog tijd voor ontspanning. Als het werk het toelaat, probeer ik op vrijdag met de fAute vrienden op de afspraak te zijn in de Kapelanij waar we het weekend met een bubbel, een witte wijn of een rosé verwelkomen. En ja, af en toe maak ik ook tijd voor een tv-programma. Als prille vijftiger ben ik nog iemand die naar een klassieke tv kijkt, iets wat mijn kinderen niet altijd begrijpen want zij kijken veel online en offline via tablet, laptop en/of smartphone. Maar ik hou vast bij mijn klassieke tv-toestel net zozeer ik dat doe met de papieren versie van Het Belang van Limburg.

Afgelopen dinsdag was er bij één de laatste aflevering van ‘De Columbus’. In 'De Columbus' trekt Wim Lybaert er elke week op uit met een bekende gast, op zoek naar het goeie leven onderweg. Zo staat te lezen op de webstek van Eén en zo is het ook. Het is pure ontspanning en het laat me wegdromen naar onze jaarlijkse vakantie, de zovele etentjes en/of andere toffe momenten. In de voorlaatste aflevering was Jan Peumans te gast. De voormalig voorzitter van het Vlaams Parlement mocht een fictieve bestemming uit de ‘sjiekenbak’ draaien. De fictieve eindbestemming werd Japan. Lybaert reed noordwaarts richting Maastricht, Heel om dan uiteindelijk koers te zetten naar … Helden.

Ik geloofde mijn oren niet. Ik organiseer een evenement 'Helden' en er bestaat een dorpje Helden! Afgelopen dinsdag trok ik naar Helden, een gemeente met zo’n 6.200 inwoners in de buurt van Venlo. Helden maakt deel uit van de fusie Peel en Maas. Bij het binnenrijden van Helden viel me de rust, de natuur, de vele wandelaars en fietsers op. Iets wat wij hier in Heers, Borgloon en omstreken ook kennen. In Café de Zoest kan je ‘preuve, prooste, proate’. Je kan er iets eten, je kan er praten en je kan er iets drinken. Al is iets relatief want in het café kan je zo’n 280 verschillende biersoorten drinken. Even verderop sprak ik met Melle die in een ‘eettent’ werkt, zoals hij het zelf omschreef. Behalve ijs, patat (friet) kan je er ook een uitsmijter Helden eten. Om er de ‘Heldense touch’ aan te geven werken ze de uitsmijter af met gebakken spekjes, champignons, uitjes en gebakken paprika.

Van het marktplein stapte ik naar het plaatselijke VVV kantoor waar ik Majo ontmoette. Hollandser en spontaner maken ze ze niet meer. Een heerlijke dame die me met open armen ontving. Of ik haar mocht interviewen? Uiteraard! In enkele uren tijd had ik fantastische beelden gemaakt en enkele boeiende mensen gesproken. Helden ligt op een klein anderhalf uur van Horpmaal. Melle en Majo gaan mij tijdens de grote vakantie zeker nog terug zien. Voor een wandeling, mogelijks een uitsmijter Helden maar zeker voor een biertje. Behalve Bavaria hebben ze er zelfs Jupiler, het favoriete bier van Jean Paul. Een halve liter kost 4 euro. Zullen we?


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio