De Croo tikt Almaci op de vingers bij eedaflegging

Groen-politica Meyrem Almaci heeft bij de installatievergaderig van het Vlaams Parlement haar eed twee keer moeten afleggen. De eerste keer sprak Almaci een andere tekst uit dan de afgesproken formule “Ik zweer de Grondwet na te leven”. Almaci zei: “Ik zweer de Grondwet na te komen en op te komen voor de universele rechten van de mens”. Maar Almaci werd meteen op de vingers getikt door tijdelijk voorzitter Herman De Croo. Hij vroeg Almaci zich te houden aan de afgesproken formule en de eed correct af te leggen, wat Almaci ook deed.

spa

Dat Almaci de verkeerde zin uitsprak, was geen toeval, zo gaf de Groen-politica achteraf toe. “Ik heb het gedaan omdat ik vind dat de universele mensenrechten bij ons onder druk staan”, aldus Almaci.

Boegeroep bij Vlaams Belang

Haar démarche leverde Almaci boegeroep op vanuit de Vlaams Belang-fractie. “Het was een staaltje krampachtige aandachtzoekerij”, aldus Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter. Dewinter moest wel toegeven dat hij zelf in het verleden ook al eens een incidentje heeft veroorzaakt door bewust de verkeerde formule uit te spreken.

Dat er gemor en boegeroep kwam uit de Vlaams Belang-hoek, verrast Almaci niet. “Vlaams Belang is een racistische partij. Ik heb dat al gezegd en ze bewijzen dat telkens opnieuw, met hun uitspraken en hun uitlatingen op sociale media”, aldus Almaci. De Groen-politica ontkent dat haar verkeerde eedaflegging enkel “voor de show” was. “Voor mij is dit bittere ernst”, aldus Almaci.

Ook parlementslid voor Vlaams Belang Stefaan Sintobin kon niet lachen met Almaci haar eedaflegging. Hij noemde de politica op Twitter een viswijf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer