Dries Van Langenhove in verdenking gesteld wegens inbreuken op antiracismewet

Print
Dries Van Langenhove in verdenking gesteld wegens inbreuken op antiracismewet

Dries Van Langenhove in Bilzen. Foto: Tom Palmaers

De onderzoeksrechter heeft Dries Van Langenhove, tot parlementslid verkozen voor Vlaams Belang, vandaag opgepakt, verhoord en formeel in verdenking gesteld. Hij werd nadien onder voorwaarden terug vrijgelaten. Een van die voorwaarden is dat Van Langenhove een geleid bezoek brengt aan de Dossinkazerne in Mechelen. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken spreekt van een “intimidatiepoging door het gerecht”.

Van Langenhove werd vanochtend vroeg thuis opgepakt. De onderzoeksrechter in Gent liet hem in de loop van de namiddag vrij onder voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat hij een geleid bezoek brengt aan de Kazerne Dossin, het Mechelse museum dat de geschiedenis van de Jodenvervolging in België in kaart brengt.

Van Langenhove - eerder al impliciet in verdenking gesteld - werd na afloop ook formeel in verdenking gesteld. Hij wordt onder meer verdacht van inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet.

“Hij is vrijgelaten onder voorwaarden”, bevestigt zijn advocaat Johan Platteau aan De Standaard. “Hij mag niet communiceren over de zaak en hij heeft zich bereid verklaard een bezoek te brengen aan de Dossinkazerne.” Volgens Platteau werkt Van Langenhove goed mee aan het onderzoek en ontkent hij alles wat hem ten laste wordt gelegd. Van Langenhove wil graag een bijkomende ondervraging door de speurders, zegt zijn advocaat. “Hij is bereid alles verder uit te klaren en wil nog een grondiger verhoor. Hij stelt dat hij niet verantwoordelijk is als bijvoorbeeld een vriend iets post.

“Pano” over Schild & Vrienden

Van Langenhove legt donderdag de eed af als federaal parlementslid. Hij kwam in opspraak na onthullingen uit online-groepen van zijn organisatie Schild & Vrienden.

“Dit is duidelijk een intimidatiepoging door het gerecht, drie dagen voor zijn eedaflegging”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan Belga. “Wij blijven geloven in de onschuld van Dries Van Langenhove, tot bewijs van het tegendeel.”

Sinds de uitzending van Pano, het reportagemagazine van de VRT, loopt er een gerechtelijk onderzoek naar Dries Van Langenhove en andere sympathisanten van Schild & Vrienden. Het onderzoek spitste zich toe op mogelijke inbreuken tegen de wapenwet - omdat er foto’s gepost werden met mogelijk verboden wapens - en op mogelijk negationisme en racisme.

Enkele dagen na de bewuste uitzending van Pano vond er al een huiszoeking plaats bij Van Langenhove. Er werden verschillende zaken in beslag genomen, zoals zijn computer en camera. Daarna vonden er nog op zijn minst vijftien andere huiszoekingen plaats bij betrokkenen van Schild & Vrienden. Het parket liet toen weten dat er computermateriaal en gsm’s waren meegenomen. Van Langenhove werd toen nog niet verhoord.

Besloten onlinegroepen

Schild & Vrienden is een nationalistische jongerenbeweging die opkomt voor de Vlaamse identiteit. Van Langenhove staat aan het hoofd van de beweging, die geen lidmaatschap heeft in de traditionele zin van het woord maar wel buigt op tientallen actieve sympathisanten en enkele tienduizenden aanhangers heeft op Facebook.

De reportage van Pano, waarvan de makers ook verhoord werden als getuigen, bood een blik achter de schermen van Schild & Vrienden. In online-discussiegroepen die voor de buitenwereld niet toegankelijk zijn, passeerden racistische, antisemitische en seksistische “grappen” en opmerkingen de revue. Er waren berichten die het nazisme verheerlijken, die lachen met de Holocaust of spotten met de dood van kleuter Mawda.

Daarenboven waren er ook afbeeldingen van mensen betrokken bij Schild & Vrienden die poseerden met wapens - al is niet duidelijk of die echt waren. Er werd ook geoefend op de schietbaan, zo bleek uit foto’s.

Na afloop van de uitzending liet Van Langenhove al weten dat hij weinig racistische uitspraken zag op de besloten fora van Schild & Vrienden. Hij ontkende ook dat bepaalde berichten van die discussiegroepen afkomstig waren. Een aantal van die grappen zijn zogeheten “memes”, die al elders op het internet circuleerden.

Parlementaire onschendbaarheid

Advocaat Johan Platteau heeft vragen bij de timing van het verhoor. “Mijn cliënt werd drie dagen voor zijn eedaflegging ondervraagd, terwijl hij zich nooit weggestoken heeft en altijd bereid was om zaken uit te klaren. Hij heeft volledig meegewerkt aan het verhoor en hij betwist de beschuldigingen”, zegt Platteau. “Had men hem eerder uitgenodigd voor een verhoor, dan was hij geweest. Ik zou het erg vinden moesten rechters aan politiek willen doen of de politieke agenda willen kleuren.”

De twintiger trok als onafhankelijke de Kamerlijst voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant en geraakte ook verkozen. Van Langenhove legt over drie dagen dan ook de eed af als Kamerlid. Volgens het parket Oost-Vlaanderen is er geen sprake van parlementaire onschendbaarheid in dit onderzoek, omdat het werd opgestart toen Van Langenhove “gewone burger” was.