Stemmenkampioen Sauwens krijgt 5.555 voorkeurstemmen

Print
Stemmenkampioen Sauwens krijgt 5.555 voorkeurstemmen
Bilzen - Ruim drie uur na de officieuze resultaten bevestigen de officiële cijfers dat er twee slokoppen in de nieuwe Bilzens gemeenteraad zitten: Trots op Bilzen met 12 (33,8%) en Beter Bilzen met 10 zetels (27,5%). Met een straat achterstand telt Vlaams Belang 4 zetels (13,8%), N-VA 3 (12%), Bilzen Bruist 1 (7,4%) en Groen 1 zetel (5,5%).

Bruno Steegen mag dan met zijn Beter Bilzen de winnaar zijn met drie zetels winst, van 7 naar 10, hij komt niet aan een meerderheid zonder het Trots op Bilzen van Johan Sauwens. Tenzij hij Vlaams Belang zou meenemen in een anti-Sauwens-coalitie. Maar Steegen heeft al bevestigd het cordon sanitaire niet te zullen doorbreken. Sauwens is dus aan zet en heeft al verklaard zijn tijd te zullen nemen voor de onderhandelingen. Die starten maandag.

Trots op Bilzen

Wie zetelt nu in de nieuwe gemeenteraad? Wie zijn de verkozenen? Stemmenkampioen tout court is Johan Sauwens met liefst 5.555 voorkeurstemmen. In oktober 2018 waren er dat ‘maar’ 5.220. Ook lijstduwer Inge Moors van ToB scoort sterk. Met 2.614 voorkeurstemmen haalt zij op de ToB-lijst het tweede meeste aantal stemmen. Ook verkozen bij ToB: Lisbeth Aerts, Ann Thijs, Jeroen Lowist, Fons Caubergh, Pieter Nelissen, Maike Meijers, Tom Bosch, Peter Thijs, Jos Roebben en Guy Sillen.

Beter Bilzen

Ook Bruno Steegen zet een sterk resultaat neer met Beter Bilzen: liefst 4.084 voorkeurstemmen. Veel meer dan in oktober vorig jaar, toen Steegen 2.667 naamstemmen kreeg. Deze negen van Beter Bilzen zetelen ook in de Bilzense gemeenteraad de komende vijf jaar: Griet Mebis, Twan Geris, Véronique Jans, Miel Degrève, Jochen Martens, Michiel Peters, Marijke Bruninx, Baudoin Wolwertz en Guido Cleuren.

Vlaams Belang

Lijsttrekker Annick Ponthier van het VB behaalde 1.409 naamstemmen tegen 662 in oktober. De andere drie VB-raadsleden: Bart Lindelauf, Cindy Sax en Jean Geraerts.

Groen / N-VA / Bilzen Bruist

En dan komen we stilaan bij de verliezers van deze 16de juni. Hoewel Johan Danen van Groen zijn ene zetel consolideerde. Nu had hij 553 naamstemmen. Bij N-VA haalde lijsttrekker Wouter Raskin 1.474 naamstemmen, vorig jaar waren er dat 1.104. De andere twee verkozenen op de N-VA-lijst zijn Veronik Moesen en Frieda Brepoels als lijstduwer. Brepoels haalde nu 1.108 stemmen, in oktober waren er dat als lijsttrekker nog 2.130.

Tot slot verschrompelt het Bilzen Bruist van Guy Swennen tot een eenmansfractie in de Bilzense raad. Swennen haalde nu 735 naamstemmen, in 2018 waren er dat nog 962.