Aangeboden door PiKANT!

© Shutterstock.com

Zo denken mannen en vrouwen over lingerie

Deze zomer wordt PiKANT! Zeker als je de gelijknamige tentoonstelling in het Waterkasteel van Moorsel gaat bezoeken. Daar ontdek je niet alleen de geschiedenis van kant in Vlaanderen en daarbuiten, maar ontdek je ook hedendaagse kunstwerken en word je geprikkeld door de sensuele ruimte gewijd aan korsetten en lingerie. Hoe denken de bezoekers over lingerie?

Wie de tentoonstelling PiKANT! heeft bezocht, kan niet vertrekken zonder een mening over kant. De stof speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol in de mode-industrie en dat vooral in jawel: lingerie! Wij stellen pikante vragen aan bezoekers van de expo.

MateriaalDe gebruikte stof in lingerie is erg belangrijk voor de meeste bezoekers van de tentoonstelling en kant speelt daarin een belangrijke rol. “Ik draag zo graag kanten lingerie!”, deelt Marie met ons. “Synthetische stoffen vind ik eigenlijk maar niets. Kant voelt veel natuurlijker aan op mijn huid”.

Wie nog geen uitgesproken mening heeft, leert hier zeker wat bij. “Voor de tentoonstelling was ik niet erg op de hoogte dat er zoveel opties bestonden”, vertelt Daan. “Maar ik ben aangenaam verrast.”

Hoewel kant op de tentoonstelling in overvloed aanwezig is, is dat niet altijd het geval in de kleerkast van de bezoekers. “Ik heb het eigenlijk nog nooit gedragen”, geeft Marie-José toe. Haar man Herman vindt de tentoonstelling alvast een aanzet om zijn vrouw een duwtje in de rug te geven: “Misschien moeten we voor jou eens een ensemble kopen! (lacht)”

De juiste kleurIn de tentoonstelling is wit in overvloed aanwezig. Dat is niet verwonderlijk, omdat wit de kleur is die in de geschiedenis zuiverheid en maagdelijkheid symboliseert. Voor belangrijke ceremonies zoals het doopsel of een huwelijk was wit een must.

Vandaag zijn de bezoekers verdeeld. Sommige houden het liever bij de klassieke witte kleur, anderen vinden kant juist erg leuk als er wat kleur bij komt kijken. “Ik verkies de kleur van de liefde, rood. Want kant is voor mij iets erotiserends”, zegt Eddy na afloop. Voor Kristel straalt kant het meeste klasse uit als het zwart is. “Ik vind mijn lichaam het mooiste met zwart. Dat is zo chic.”

Hoe pikant mag het zijn?“Kant toont en verbergt, het is net als een papiertje rond de Chokotoff.” Met deze wijze woorden van Fernand Huts, de ondernemer die de tentoonstelling op touw heeft gezet, gaat de rondleiding van start. Maar hoeveel mag kant nu eigenlijk verhullen?

“Ik vind dat kant een beeld kan scheppen van iemands persoonlijkheid”, zegt Jef na afloop. “Je kan aan de kant die iemand draagt zien of ze eerder romantisch is, of zich een beetje aanstelt. Daarom verkies ik steeds subtiele lingerie.”

Ook Emma houdt het graag simpel, maar daarom niet minder sexy. “Ik draag niet dagelijks lingerie met kant, maar heb het zeker in mijn kast liggen voor als het eens een avond wat spannender mag zijn.” Voor Femke mag kant dan weer dagelijks en in overvloed bestaan. “Ik vind het detailwerk zo mooi, het liefst als je de huid eronder kan zien.”

TicketsWil je ook graag ontdekken welke modellen jij pikant vindt? De tentoonstelling gaat nog door tot en met 30 september en is elke dag open van 11 tot 18 uur. Je kan je tickets online bestellen, zo ben je zeker dat je op het gewenste moment en dag de tentoonstelling kan bezoeken.

Vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed.Ontdek meer over deze unieke tentoonstelling »