Aangeboden door PiKANT!

© PiKANT!

Laat je verleiden door de geschiedenis van kant

Als de activiteiten voor komend weekend net iets pittiger mogen, mag je deze must-see tentoonstelling zeker niet missen. Deze zomer is PiKant! de belevenis die je hele gezin meeneemt door de geschiedenis van kant, met topstukken uit heden en verleden. Wij gingen alvast eens proeven van de ervaring.

Tot en met september kan je rond het Waterkasteel van Moorsel een unieke en rijke tentoonstelling over kant bezoeken. Begeef je bij aankomst niet meteen naar het kasteel, want de tentoonstelling start in de orangerie die zich vooraan op het domein bevindt. Daar begin je aan de eerste van drie delen.

Of het je voorliefde is voor geschiedenis, oldtimers of pikante lingerie die je overhaalt om het boeiend verhaal van kant te komen ontdekken, het kan met heel het gezin! Voor kinderen is het spel Kanttekeningen gemaakt, zo ontdekken de jongsten spelenderwijs de diverse kanten van de tentoonstelling, met een verrassing voor wie de dader kan vinden!

Kant vroeger en nu‘Kant als Levensdraad’ voert jou en de rest van je gezin terug in de tijd. Vraag gerust bij aankomst een audiogids aan de ingang. Die is gratis en handig voor iedereen die nog niet de tijd heeft gehad om zich helemaal in te lezen over de geschiedenis van kant. Ook kinderen zagen we ermee op pad gaan om de opdrachten uit het spel Kanttekeningen met succes af te ronden.

Op de eerste twee verdiepingen van de tentoonstelling word je meegenomen in de levensloop van de mens, van doop over huwelijk tot de dood. Van doopkleedjes tot waaiers en bruidssluiers van tweehonderd jaar oud … het staat je allemaal te wachten! Toegegeven, je droomt bij het zien van die laatste wel even weg over hoe jouw trouwkleed er moet uitzien. Misschien toch maar even hinten naar je partner?

Niet alleen de kleren zijn tot in het kleinste detail afgewerkt, dat is ook het geval voor de schilderijen die tentoongesteld worden. Wij konden niet anders dan versteld staan bij het zien van topwerken van Vlaamse meesters als Rubens, Jordaens en Van Dyck. Wandel er niet zomaar voorbij, want die werken zijn speciaal voor deze expo uit de privécollectie van de Phoebus Foundation gehaald. Meer dan de moeite waard!

Pikant in fashionKant en mode zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat was niet alleen tijdens de 17de eeuw het geval, want tot op de dag van vandaag speelt kant wereldwijd een belangrijke rol in de mode-industrie. Vooral in lingerie is de stof onmisbaar.

Als je het dus niet zo hebt voor geschiedenis, kan je meteen een kijkje nemen in de kelder van de orangerie van het Waterkasteel. Daar word je geprikkeld door de sensuele wisselwerking van vintage auto’s en historische korsetten in combinatie met hedendaagse lingerie van eigen bodem.

Mis vooral de laatste stukken van modemerk Andres Sarda niet, want daarvan viel onze mond toch wel even open van verbazing! Als dat toch net iets te pikant is, staan er nog genoeg stukken die je zullen inspireren om in de toekomst misschien wat gewaagdere lingerie uit te kiezen voor jezelf of je partner.

Kant als kunstKant wordt niet alleen in mode gebruikt. Ook vele kunstenaars werken met kant in hun creaties. Neem dus zeker genoeg tijd om na je bezoek aan de orangerie een wandeling te maken om en rond het kasteel. Want kant vind je niet alleen terug in details op kleding, zo ontdekten wij.

Je kan er enorme internationale topstukken zien in de dreef van het kasteel. Vergeet daarbij ook zeker niet in de Sint-Gudulakapel en in de Sint-Martinuskerk van Moorsel langs te gaan, want daar staan er jou nog heel wat verrassingen te wachten!

De tentoonstelling loopt nog tot en met 30 september en is elke dag open van 11 tot 18 uur. Je kan je tickets online bestellen, zo ben je zeker dat je op het gewenste moment de tentoonstelling kan bezoeken.

Vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed.Ontdek meer over deze unieke tentoonstelling »