Aangeboden door PiKANT!

© PiKANT!

Komt Vlaamse kant op de Unesco-werelderfgoedlijst?

Kant is een deel van het Vlaamse cultureel erfgoed, net zoals de de Belgische biercultuur, het carnaval van Aalst en de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke. Het verdient daarom een plaats op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Kant staat sinds 2011 op de inventaris van Immaterieel Erfgoed in Vlaanderen. In onze regio wordt al eeuwenlang kant gemaakt. Volgens experts werd kant aan het begin van de 16de eeuw in Vlaanderen en in Italië uitgevonden, tegelijkertijd en los van elkaar. Vlaamse kant kreeg al snel een goede reputatie inzake kwaliteit en werd in heel Europa geëxporteerd.

Nog altijd leggen honderden kantwerk(st)ers zich in Vlaanderen toe op het realiseren van nieuwe ontwerpen. Oude technieken worden gecombineerd met nieuwe materialen en uitdrukkingsvormen. Het kantonderwijs, al dan niet verbonden aan een kunstschool, speelt een belangrijke rol in het doorgeven van dit ambacht. Jongere generaties krijgen er de oude technieken stap voor stap aangeleerd.

Doorheen de eeuwen ontstonden in Vlaanderen verschillende technieken, elk met hun typische kenmerken en eigen ontwikkeling. In de 17de eeuw sprak men in hoofdzaak van Vlaanderse kant. In het begin van de 18de eeuw ontstond een toenemende specialisatie met de opkomst van verschillende kloskantgenres, vaak genoemd naar de steden waar ze ontstonden: Brugge, Mechelen, Brussel, Aalst, Geraardsbergen, Binche, Turnhout, Sint-Truiden, Lier ... De naaldkantproductie was dan weer geconcentreerd in het Waasland.

In de kantgemeenschap leeft de ambitie om ons immaterieel kanterfgoed ook internationaal in de kijker te zetten. Dat kan door Vlaams kantwerk te laten opnemen op de Unesco-lijst met immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Op die lijst staan onder meer de Belgische biercultuur, het carnaval van Aalst en de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke. De Unesco wil met de lijst tradities, traditionele ambachten en feestelijkheden van over de hele wereld bewaren. De organisatoren van de tentoonstelling ‘PiKANT! Vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed’ willen de erkenning van kant als Unesco-werelderfgoed een duw in de rug geven.

Wil je zelf meer ontdekken over de boeiende geschiedenis van kant? Mis dan de must-see tentoonstelling PiKANT! niet. Boek hier je tickets.

Bron: immaterieelerfgoed.be

Vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed.Ontdek meer over deze unieke tentoonstelling »