Aangeboden door PiKANT!

© PiKANT!

Expo vertelt de geschiedenis van kant in Vlaanderen en Europa

Deze zomer is het Waterkasteel van Moorsel het adembenemend decor voor PiKANT!, een unieke tentoonstelling over kant. Niet te missen voor wie houdt van mode, kunst en erfgoed.

Kant is een ambachtelijk product met een lange traditie. Eeuwenlang waren kanten kledij en accessoires echte statussymbolen, die vaak van moeder op dochter werden doorgegeven, of van vader op zoon. Kanten kledij is te zien op schilderijen van Vlaamse meesters zoals Rubens, Jordaens en Van Dyck, en kant inspireert ook vandaag nog kunstenaars en ontwerpers van high fashion.

De tentoonstelling PiKANT! vindt plaats op verschillende locaties in Moorsel, een deelgemeente van Aalst. Een wandelroute die vertrekt aan de Orangerie van het Waterkasteel brengt je langs de drie etappes.

KANT ALS LEVENSDRAAD neemt de bezoeker mee in de tijd. Aan de hand van topstukken van oude meesters zoals Rubens, Van Dyck en Jordaens en van onwaarschijnlijke hoogtepunten uit de kantgeschiedenis volgt de bezoeker de levensloop van de mens, van doop over huwelijk tot dood.

PIKANTE KANT toont de geschiedenis van de lingerie in de 20ste eeuw. Topontwerpers gaan kant gebruiken als prikkelende maar tegelijk subtiele stof. In een originele presentatie gaan beha’s, slipjes en korsetten een ondeugende dialoog aan met een even unieke collectie vintage cars.

KANT ALS KUNST belicht hoe hedendaagse kunstenaars kant in hun creaties gebruiken. Interna- tionale topstukken zijn te zien in open lucht in de dreef van het kasteel, in de Sint-Gudulakapel en in de Sint-Martinuskerk van Moorsel.

PraktischDe tentoonstelling is open van 30 mei tot en met 30 september, elke dag van 11 tot 18 uur. Laatste toegang tot de Orangerie om 17uur. Boek je ticket op voorhand op de website. Zo ben je zeker van toegang op de gewenste dag en tijdstip. Om iedereen een aangenaam bezoek te kunnen garanderen, is het aantal bezoekers per halfuur beperkt.

Het standaardtarief is 10 euro. De toegang is gratis voor jongeren tot en met 18 jaar en voor studenten. Er zijn kortingen voor groepen vanaf tien personen, senioren, leerkrachten en houders van een kortingsbon of de UiTPAS. Meer informatie over de tarieven en groepsbezoeken vind je op de website. De Orangerie is slechts beperkt toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarom hebben minder validen gratis toegang, samen met één begeleider.

Het Waterkasteel ligt in het pittoreske Moorsel, net buiten Aalst, en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer bereikbaar. Hier vind je een routebeschrijving.

Boek hier je tickets en mis deze must-see tentoonstelling niet!

Vijf eeuwen cultuurgeschiedenis uitgekleed.Ontdek meer over deze unieke tentoonstelling »