Genkenaar schrijft boeken over Viversel

Print
Genkenaar schrijft boeken over Viversel

Foto: Dirk Hermans

Genk - Op pinkstermaandag stelde Egfried Grauls zijn boeken “Viversel, een plaats met een bijzondere geschiedenis” en het “Viersels Woordebukske” voor aan zo’n 100 aanwezige Vierseleers. Grauls is een geboren Vierseleer die na zijn huwelijk verhuisde naar Genk. Maar de banden met Viversel bleven sterk. Zo sterk zelfs dat hij de geschiedenis van het dorp vastlegde en jaren werkte aan het documenteren van het Viersels dialect.

Tijdens de voorstelling drukte schepen van Cultuur van Heusden-Zolder – mevrouw Marleen Hoydonckx – op het belang van het dialect en het bewaren van de originele talen van dorpen.

In zijn boek tekent Grauls Viversel af als een zeer gekende plaats met heel bijzondere verhalen. Zo is er het Sacrament van Mirakel uit 1317 of de bloedende hostie die nog steeds te bewonderen is in de kathedraal van Hasselt. Maar er zijn meer verhalen die wellicht wat minder gekend zijn. Zo kan je in dit boekje naast de heks van Viversel nog andere speciale gebeurtenissen ontdekken. Bovendien zijn er naast deze verhalen ook nog de geschiedkundige feiten die het dorp getekend hebben.

Momenteel is Viversel eerder een residentiële plaats, zeer centraal gelegen in het groen en met mooie nieuwe huizen.
In zijn woordenboek geeft hij eerste een opleiding in de speciale klanken die het Viersels rijk is. Vervolgens krijg je een uitgebreide lijst van vertalingen van het Nederlands n,aar het Viersels en omgekeerd.
De boeken zijn verkrijgbaar bij de auteur zelf, bij Standaard Boekhandel, of via www.bol.com of www.vertelpuntuitgevers.be. De boeken kosten beide € 19,95 plus verzendingskosten.

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio