NMBS knipt in openingsuren van loketten in Genk en Sint-Truiden

Print
NMBS knipt in openingsuren van loketten in Genk en Sint-Truiden

Foto: Pol De Wilde - Corelio

Genk / Sint-Truiden -

Vanaf 5 augustus worden de openingsuren van 49 treinstations, waaronder die van Genk en Sint-Truiden, aangepast. De loketten zullen er bijvoorbeeld tijdens de week ‘s namiddags en/of gedurende bepaalde periodes tijdens het weekend sluiten, meldt de NMBS.

De spoorwegmaatschappij wijst als verklaring naar het veranderende gedrag van reizigers, die steeds meer gebruikmaken van de digitale verkoop- en communicatiekanalen. Vorig jaar was de digitale verkoop, inclusief automaten, goed voor ongeveer twee derde van alle verkochte treintickets.

Tegelijk past de NMBS jaarlijks de openingstijden van de loketten aan. In sommige stations is het aantal klanten aan de loketten zeer beperkt geworden, klinkt het. Het aantal transacties per uur is er tijdens bepaalde periodes onder een minimumdrempel gezakt, met een zogenaamde ‘dode tijd’ tussen de 60 en 95 procent.

Het is in die loketten, dat de NMBS nu in de openingsuren knipt. “Deze stations zullen de loketten gedurende de week ‘s namiddags en/of gedurende bepaalde periodes tijdens het weekend sluiten”, aldus de vervoersmaatschappij. De huidige openingstijden van de wachtzalen blijven ongewijzigd. Stations of loketten worden niet gesloten en voor het treinaanbod verandert er niets.

Het gaat in totaal om 49 stations. Daar zijn er wijzigingen van de openingsuren met minstens dertig minuten. In Vlaanderen gaat het om 22 stations: Genk, Sint-Truiden, Herentals, Lier, Mechelen, Diest, Tienen, Aarschot, Torhout, Ieper, Lichtervelde, Tielt, De Panne, Poperinge, Oostende, Blankenberge, Deinze, Wetteren, Puurs, Geraardsbergen, Gent-Sint-Pieters en Dendermonde.

Spoorbond CGSP Cheminots hekelt een “nieuw herstructureringsoffensief” en vindt dat de stations ontvolkt worden. Landelijke regio’s, die al kwetsbaarder zijn, worden harder getroffen, stelt de bond.

De NMBS laat nog weten dat in juni meer dan 40 nieuwe loketbedienden starten en dat aanwervingen volgen na de zomer. Zo wordt de dienstverlening aan de klant versterkt, klinkt het.