Natuurreservaat Zwarte Beek bestaat 40 jaar in Beringen

Print

Koersel

Beringen - Veertig jaar geleden, om precies te zijn: op 19 februari 1979, werd de akte getekend voor de aankoop van een perceel grond, 56 are, in de vallei van de Zwarte Beek. Dat werd op 9 juni gevierd.

Het perceel lag aan 'den Overslag' (nu dichtbij het plankenpad). Al snel trachten vrijwilligers de natuurwaarde van het perceel te verhogen door het op een juiste manier en op de juiste tijdstippen te maaien. Ideeën werden omgezet in realiteit. Zelfs een groot kabelspoor om het maaisel af te voeren werd gefabriceerd. Nu, 40 jaar later, beheren vrijwilligers en een professionele ploeg van Natuurpunt zo'n 950 ha in de vallei van de Zwarte Beek in Koersel. Het aantal hectaren in heel Beringen wat beheerd wordt door Natuurpunt is nog veel hoger. Het bewaken van deze prachtige natuur zorgt ervoor dat verdwenen soorten ons ondertussen terugvonden zoals de porseleinhoen, raven en oehoes. Daarnaast werd een bezoekerscentrum, De Watersnip, geopend om heel wat groepen dichter bij de natuur te betrekken. Tegenwoordig blijft educatie de hoofdpijler van het bezoekerscentrum, maar wordt er ook steeds meer ingezet op natuurbeleving, natuur en welzijn en nog zoveel meer.
Alle vrijwilligers en professionelen die zich om één of andere reden hebben ingezet voor het gebied, werden getrakteerd op een leuke wandeling en een lekker etentje. Het was een gezellig samenkomen van de 'oude' en 'jonge' garde. De huidige vrijwilligers kijken al uit naar het gouden jubileum binnen 10 jaar.
Heb je zin om ons een bezoekje te brengen? Het bezoekerscentrum is elke dag, behalve maandag, geopend van 13u tot 17u. Via diverse wandelpaden kan je de prachtige Beringse natuur individueel van nabij bewonderen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio