Magistrale Rafael Nadal schrijft geschiedenis in Parijs en wint voor twaalfde keer Roland Garros

Print

Rafael Nadal (ATP-2) zit nog wat steviger op zijn troon van ‘gravelkoning’: de 33-jarige Spanjaard won voor twaalfde (!) keer Roland Garros. De finale in Parijs was een heruitgave van vorig jaar en ook deze keer was Nadal te sterk voor de 25-jarige Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-4) in vier sets: 6-3, 5-7, 6-1 en 6-1. na 3 uur en 1 minuut.

LEES OOK. Over de beste tennisser aller tijden woedt het debat nog, maar Rafael Nadal is de all time primus op gravel

In een heruitgave van de finale van vorig jaar, toen met 6-4, 6-3 en 6-2 gewonnen door Nadal, kregen de toeschouwers heel wat slopende rally’s te zien. Door enkele foutjes van Thiem trok de Spanjaard toch aan het langste eind in de eerste set: 6-3. In de tweede set behielden beide spelers hun opslag tot 6-5 voor Thiem. Dan ging de Oostenrijker door de service van Nadal, meteen goed voor setwinst (5-7). Enkel David Goffin had de gravelkoning in deze editie al een set weten te ontfutselen. Daarna vond de Spanjaard het welletjes, hij stoomde door naar 6-1. Thiem rondde zijn halve finale tegen Novak Djokovic pas zaterdag af, terwijl Nadal een dag eerder al afrekende met Roger Federer. De Spanjaard was dus beter uitgerust, en dat was ook te merken in de vierde set: 6-1.

Magistrale Rafael Nadal schrijft geschiedenis in Parijs en wint voor twaalfde keer Roland Garros
Foto: AP

Uniek

Nadal is de eerste tennisser die twaalf titels weet te behalen op hetzelfde grandslamtoernooi. Hij steekt Maragaret Court, die elf keer de Australian Open won, voorbij. Nadal heeft nu al achttien grandslamtitels op zijn palmares. Naast zijn twaalf eindzeges in Parijs schreef hij ook al drie keer de US Open, twee keer Wimbledon en één keer de Australian Open op zijn naam. Alleen Federer doet met twintig grandslams nog beter.

Thiem stond pas voor de tweede keer in zijn carrière in de finale van een grandslamtoernooi. In de onderlinge duels staat het nu 9-4 in het voordeel van Nadal.

Nadal: “Droom die uitkomt”

“Dit is echt ongelooflijk. Voor mij is dit een droom die uitkomt”, zo verklaarde Nadal, die naar eigen zeggen nog niet goed besefte dat hij geschiedenis had geschreven. Hij is de eerste tennisser die twaalf titels weet te behalen op hetzelfde grandslamtoernooi. “Ik kan mijn gevoel niet in woorden uitdrukken. Voor mij is dit een droom die uitkomt. Toen ik hier de eerste keer speelde in 2005 had ik niet durven dromen dat ik hier in 2019 opnieuw zou staan en een twaalfde titel zou winnen”, zei de Spanjaard, die de prestigieuze ‘Coupe des Mousquetaires’ uit handen kreeg van het Australische tennisicoon Rod Laver.

Nadals aanloop naar Roland Garros verliep niet perfect, maar de motor sloeg net op tijd aan. “Een paar weken geleden wisten we niet of het hier op deze manier zou verlopen, dat ik het toernooi zou winnen. Zonder mijn team was dat zeker niet gelukt. Het is een moeilijke weg geweest.”

Magistrale Rafael Nadal schrijft geschiedenis in Parijs en wint voor twaalfde keer Roland Garros
Foto: AFP

Nadal richtte zich ook nog tot verliezend finalist Thiem. “Ik wil Dominic gelukwensen. Ik vind het erg voor hem. Want hij verdiende ook de zege. Ik hoop dat hij in de toekomst de kans zal hebben om hier te winnen. Want hij speelt met een enorme intensiteit en passie voor deze sport. Dominic is één van de beste voorbeelden in het circuit, want hij werkt enorm hard. Hij heeft altijd een glimlach op zijn gezicht en is bovenal een goed mens. Je bent een inspiratiebron voor mij en voor veel kinderen overal ter wereld. Ik weet hoe lastig het is om finales te verliezen. Maar blijf ervoor gaan, dan komt die titel wel. Ik wens hem en zijn team al het beste voor de toekomst.”

Thiem: “Heb gezien waarom Nadal één van de beste aller tijden is”

“Ik heb gezien waarom hij één van de beste aller tijden is”, verklaarde Dominic Thiem. “Hij heeft op een onvoorstelbaar niveau gespeeld. In de eerste twee sets speelde ik zelf heel goed, maar hij was echt ongelooflijk. Het is geen toeval dat hij nu al 18 Grand Slams heeft gewonnen. Het is zeker dat hij één van de beste spelers aller tijden is. Dat heb ik vandaag wel gemerkt.”

“Het begin van de wedstrijd was enorm intens. Ik speelde uitstekend. Nadien heb ik het niveau een klein beetje laten zakken, wat tegen de meeste spelers geen probleem is, maar tegen hem is het meteen fataal. Daarna werd het erg moeilijk voor mij om nog terug te komen. De eerste twee sets waren nog open, maar in de derde set heb ik mijn start compleet gemist en is hij vertrokken als een raket. Dat was het keerpunt van de wedstrijd.”

Magistrale Rafael Nadal schrijft geschiedenis in Parijs en wint voor twaalfde keer Roland Garros
Foto: AFP

De 25-jarige Oostenrijker klopte in de halve finale nog de nummer een van de wereld, Novak Djokovic, in een spannende vijfsetter. “Dat is het unieke en wrede aan het tennis”, vertelde de nummer vier in de wereld. “Ik versloeg zaterdag nog één van de grootste legendes van de sport, het was één van de mooiste zeges uit mijn carrière. Nog geen 24 uur later moet ik het opnemen tegen een andere onvoorstelbare legende. De beste gravelspeler aller tijden. Dat toont ook aan hoe moeilijk het is om een Grand Slam te winnen op dit moment.”

Ondanks de nederlaag kan Thiem toch op een positieve manier terugblikken op zijn seizoen tot nu toe. “Ik heb vooruitgang geboekt. Het is mijn beste seizoen tot nu toe en ik had het gevoel dat deze finale al spannender was dan die van vorig jaar. Ik ben op de goede weg. Ik ben vandaag met de voeten op de grond gezet, maar mijn droom blijft om hier of op een andere Grand Slam de eindzege te pakken.” .

Magistrale Rafael Nadal schrijft geschiedenis in Parijs en wint voor twaalfde keer Roland Garros
Foto: REUTERS

Erelijst sinds 2000:

2019: Rafael Nadal (Spa)

2018: Rafael Nadal (Spa)

2017: Rafael Nadal (Spa)

2016: Novak Djokovic (Ser)

2015: Stan Wawrinka (Zwi)

2014: Rafael Nadal (Spa)

2013: Rafael Nadal (Spa)

2012: Rafael Nadal (Spa)

2011: Rafael Nadal (Spa)

2010: Rafael Nadal (Spa)

2009: Roger Federer (Zwi)

2008: Rafael Nadal (Spa)

2007: Rafael Nadal (Spa)

2006: Rafael Nadal (Spa)

2005: Rafael Nadal (Spa)

2004: Gaston Gaudio (Arg)

2003: Juan Carlos Ferrero (Spa)

2002: Albert Costa (Spa)

2001: Gustavo Kuerten (Bra)

2000: Gustavo Kuerten (Bra)