© fvv

Verlaat nu ook Gentse gemeenteraad

Siegfried Bracke (N-VA) stopt met politiek

GENT - Siegfried Bracke verlaat de Gentse gemeenteraad, en stopt volledig met politiek. De N-VA-politicus werd op 26 mei niet herverkozen voor de Kamer, waar hij tijdens de vorige legislatuur voorzitter was. Het is niet duidelijk of de 66-jarige Bracke nog een carrière buiten de politiek ambieert.

jvh

“Kleine dienstmededeling: ik verlaat de Gentse gemeenteraad. Ik wens onze stad het allerbeste toe”, liet Bracke vanmiddag op Twitter weten. Bracke werd in oktober verkozen voor een tweede ambtstermijn in de Gentse gemeenteraad.

Even later bevestigde de vorige Kamervoorzitter dat hij volledig met politiek stopt. Bij de federale verkiezingen van 26 mei was Bracke verrassend niet herverkozen op de Oost-Vlaamse Kamerlijst van de N-VA.

Van VRT naar twee legislaturen in de Kamer

Bracke werkte lange tijd voor de VRT als politiek journalist en hoofdredacteur, maar op 4 mei 2010 kondigde hij aan dat hij de openbare omroep met onmiddellijke ingang verliet, en de Oost-Vlaamse Kamerlijst van de N-VA bij de federale verkiezingen een maand later zou trekken. “Dit is de moeilijkste beslissing van mijn leven geweest, maar ik neem ze met veel overtuiging”, klonk het toen.

Als Oost-Vlaamse lijsttrekker raakte hij met 101.940 voorkeursstemmen vlot verkozen. Hij was er ondervoorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken voor, en lid van de bijzondere commissie Seksueel Misbruik. In 2014 raakte Bracke opnieuw verkozen als Kamerlid, maar haalde hij als lijsttrekker maar 64.481 voorkeursstemmen meer. Na de vorming van de regering-Michel werd hij in oktober 2014 tot Kamervoorzitter verkozen.

Bij de vorige verkiezingen van 26 mei werd Bracke echter verrassend niet herverkozen. Zo restte hem enkel nog het ambt van gemeenteraadslid in Gent, maar vandaag komt ook daar dus een einde aan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.


VERKIEZINGEN 2019. Volg hier al het nieuws.

Nieuwe Video's