COLUMN: Ereburger Gilbert

Print
Maasmechelen - Lucien Hamers schrijft een column over het dagelijkse leven in Maasmechelen.

De communicatie door de gemeente drijft duidelijk op twee snelheden. De mensen langs de Rijksweg in Opgrimbie klagen over het gebrek aan informatie, de nominatie van Gilbert Opsteyn als ereburger werd daarentegen al uitvoerig bekendgemaakt vooraleer de gelukkige zelf gevierd werd. Altijd riskant, maar feestelijkheden zijn duidelijk belangrijker dan problemen. Daardoor kom ik nu wel een beetje achterop gehinkt met mijn ode aan ereburger Gilbert.
Eind 2014 werd Jan Kohlbacher, na John Terra en pater Delille, de derde ereburger van Maasmechelen. Ik wijdde toen een column aan onze ereburgers en was zo vrij om meteen Gilbert Opsteyn als vierde aan te bevelen. Ik citeer uit mijn column van destijds. “Wie zou er wat op tegen hebben om een carnavalicoon als Gilbert Opsteyn die titel toe te kennen? Het hoeft niet altijd cultuur met een grote C te zijn, het mag ook al eens plezant zijn. Moesten er nog politici bijlopen die door Gilbert ooit met carnaval te kakken werden gezet, die moeten hem dat maar vergeven. Het was maar om te lachen, hé.”
Ze hebben er bijna vijf jaar over gedaan, maar uiteindelijk hebben ze toch geluisterd. Vorige week werd Gilbert in het cultuurcentrum benoemd tot vierde ereburger van de gemeente Maasmechelen. Als iemand dat verdient, dan is het zeker Gilbert. Eigenlijk had ik wel een uitnodiging voor dat feestgebeuren verwacht, maar bij de gemeentelijke dienst “evenementen” sta ik blijkbaar al jaren op de zwarte lijst. Met een nieuwe schepen van Feestelijkheden had ik hierin enige verandering verwacht, maar dat bleek dus ook al weer ijdele hoop. Op mijn Maasmechelse muts ben ik ook nog altijd aan het wachten. Beloften, beloften... Laat dat vooral geen reden zijn om aan de verdiensten van de nieuwe ereburger te twijfelen. Niet alleen als carnavallist, maar ook op sportief vlak was Gilbert een Maasmechelse voortrekker. Handbal, volleybal, zaalvoetbal, telkens kom je bij het ontstaan uit op Gilbert. Ook voor de promotie van ons dialect is hij nog altijd een van de bezielers. Een verantwoorde keuze dus.
Ik weet niet of het weer vijf jaar gaat duren, maar als ze een vijfde ereburger willen, dan geef ik ze hierbij weer een voorzet: neem eens een dame, liefst een wat jeugdiger versie dan haar voorgangers en liefst eentje uit Opgrimbie! Het hoeft niet altijd cultuur te zijn, wat glitter en glamour mag ook.
En voor Gilbert: nogmaals een dikke proficiat!


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio