“Schandalig” en “geur van corruptie”: veel onbegrip voor “onverdiende” nederlaag Delfine Persoon

Print
“Schandalig” en “geur van corruptie”: veel onbegrip voor “onverdiende” nederlaag Delfine Persoon

Foto: Photo News

Delfine Persoon is haar wereldtitel boksen kwijt. Dat doet pijn, maar het is vooral de manier waarop die veel kijkers in het verkeerde keelgat is geschoten. Onze landgenote was duidelijk de betere van Katie Taylor, maar de jury gaf de overwinning op punten toch aan de Ierse. “Schandalig”, noemt een gewezen Ierse wereldkampioen het, en hij krijgt veel bijval.

Onze journalist Hans Jacobs stelde ter plaatse vast dat onze landgenoot de overwinning echt wel verdiende. “Waar Persoon voor gevreesd had, kwam uit: als het op punten aankwam, was Taylor – want de thuisbokster – bevoordeeld. Het is een zeer discutabele maar gangbare wet in het boksen. Een van de drie Amerikaanse refs gaf beide dames hetzelfde aantal punten, de anderen gaven Taylor een zeer licht overwicht. Een beslissing waar lang niet iedereen het mee eens was.”

Persoon gebaarde in de ring al dat zij de wereldkampioene moest zijn, en niet Taylor. Ze droop huilend af en koos ervoor om geen reactie te geven aan de aanwezige pers. Na een nacht slapen komt die reactie er wellicht wel, zei haar even ontgoochelde trainer. Opvallend was dat Taylor zelf ook verbaasd leek dat ze gewonnen had.

Op BBC Radio 5 gaf Carl Frampton commentaar bij de kamp. De gewezen Ierse wereldkampioen, een landgenoot van Katie Taylor, noemde de beslissing van de jury “schandalig”. Dat zelfde gevoel leefde duidelijk bij Karl Vannieuwkerke, die het heeft over een geur van corruptie.

Voor VRT-journalist Björn Soenens kan er ook geen twijfel over bestaan. “Het lijkt alsof de overwinning haar is afgepakt.”

Ook de Antwerpse politie had op Twitter aandacht voor de kamp van Persoon. “Delfine Persoon heeft vannacht spijtig (en vreemd) genoeg niet kunnen (mogen?) winnen”, schrijven ze.

Andere kijkers, zoals Anderlecht-voorzitter en zakenman Marc Coucke, zagen ook hoe de kamp eigenlijk in het voordeel van onze landgenote verliep.

“Schandalig” en “geur van corruptie”: veel onbegrip voor “onverdiende” nederlaag Delfine Persoon
Foto: AFP