Meer dan 61.000 voorkeurstemmen voor Zuhal Demir (N-VA): “Ben er niet goed van”

Print

Dat Zuhal Demir een stemmenkanon is, heeft ze vandaag nog maar eens bewezen. Ze haalde de meeste voorkeurstemmen. “Ik ben er even niet goed van, ik vind dit heel hartverwarmend.”

LEES OOK. Bart De Wever: “We hebben de verkiezingen verloren, dat is klaar en duidelijk”

Demir haalt maar liefst 61.444 voorkeurstemmen. “Aan alle partijen die zeggen dat ik altijd polariseer: stop ermee. Want ik polariseer niet, ik benoem de problemen en wil daar oplossingen voor.”

Volgens de voorlopige resultaten krijgt lijsttrekker Steven Vandeput (N-VA) het meeste voorkeurstemmen in onze provincie voor het Vlaamse Parlement. 41.426 Limburgers kozen tot nu toe rechtstreeks voor de Hasseltse burgemeester. Al zit Lode Ceyssens (CD&V) hem op de hielen, met 35.658 voorkeurstemmen. Chris Janssens (Vlaams Belang) staat met 29.725 stemmen op de derde plaats voor het Vlaamse niveau.

Op de federale lijst zijn de verschillen groter. N-VA lijsttrekker Zuhal Demir leidt comfortabel met 61.444 voorkeurstemmen. Wouter Beke (CD&V) volgt met 46.940 stemmen. De bronzen medaille is in Limburg voor Meryame Kitir (sp.a), die tot nu toe 31.816 voorkeurstemmen krijgt.

Ondanks de mooie score voor Demir en Vandeput, was er geen sprake van een echte feeststemming bij N-VA. Ze blijven de grootste partij van Vlaanderen, maar verliezen fors ten voordele van Vlaams Belang. “Dit zijn geen fijne cijfers voor ons, maar zeker ook niet voor de traditionele partijen”, aldus Demir. “Ik zie hierin een veroordeling van de Limburger die heel duidelijk zegt: ‘de samenwerking tussen traditionele partijen en de radicale religieuzen in bepaalde mijngemeenten aanvaarden wij niet meer’. Als Limburgse samenleving betalen we daar nu de prijs voor. Dit was een duidelijk signaal van de kiezer.”

Volg hier al het verkiezingsnieuws op de voet.

Alle uitslagen vindt u hier.


VERKIEZINGEN 2019. Volg hier al het nieuws.

Nieuwe Video's