In deze zes Limburgse gemeenten is Vlaams Belang de grootste partij

Print
In deze zes Limburgse gemeenten is Vlaams Belang de grootste partij
In zes Limburgse gemeenten is Vlaams Belang op Vlaams niveau al met zekerheid de grootste partij. Het gaat om Ham (26.6%), Leopoldsburg (25.2%), Maaseik (24.5%), Lanaken (23.6%), Houthalen-Helchteren (21.7%), en Tongeren (21%). In vijf van die gemeenten is de partij ook de grootste op federaal niveau, alleen in Tongeren niet.

In de gemeente Ham behaalt Vlaams Belang een enorme winst van bijna 20%. De partij stoot zo N-VA van de troon. In het kieskanton Beringen kan N-VA echter met 22.8% van de stemmen nipt haar meerderheid behouden. Het Vlaams Belang behaalt 22.2%.

Ook in Houthalen-Helchteren kan Vlaams Belang met 21.7% van de stemmen de sp.a van burgemeester Alain Yzermans inhalen als grootste partij. De partij behaalde zelfs 15.1% meer stemmen dan in 2014. De gemeente maakt onderdeel uit van het kieskanton Peer, waar de Vlaams Belang ook als grootste partij uitkomt met 21.7%. 

“We gingen slapen in een rechts land en worden wakker in een rechtser land”, reageert burgemeester Alain Yzermans (sp.a). “Houthalen-Helchteren volgt duidelijk de nationale trend, het thema migratie heeft de doorslag gegeven”. Maar waarom de partij in zijn gemeente de grootste is weet hij niet. “Het is wel zo dat Vlaams Belang hier altijd een sterke basis heeft gehad, als sinds het begin van de jaren negentig.” Hoe het nu verder moet? “Ik denk dat de uitslagen van vandaag een krachtig signaal geven. We moeten dit nu niet gaan negeren en meteen samenzitten en nadenken over de toekomst”.

 

Opnieuw een enorme overwinning voor de rechtse partij in de gemeente Lanaken. Daar kan ze opnieuw met een winst van bijna 16% de grootste partij worden, met een totaal van 23.6%. Lanaken vormt samen met de gemeente Maasmechelen het kieskanton Maasmechelen waar Vlaams Belang ook als grote overwinnaar uit de bus komt met 20.8%.

In Leopoldsburg opnieuw een gelijkaardig verhaal. De partij van Tom Van Grieken komt opnieuw uit als grootste partij met een totaal van 25.2% van de stemmen. Maar ook Leopoldsburg behoort tot het kieskanton Beringen, waar N-VA nipt de plak blijft zwaaien.

 

In Maaseik wordt Vlaams Belang net geen 17% te groeien, en is met 24.5% van de stemmen de grootste. “We hadden wel het idee dat Vlaams Belang vooruit zou gaan maar dit had niemand verwacht”, zegt burgemeester Johan Tollenaere (Open Vld).”Het is een algemene trend die enkele jaren bezig is. Ook al met de gemeenteraadsverkiezingen maakte de partij een sprong vooruit. Toen gingen ze van twee naar vier zetels”. Tollenaere ziet de overwinning van Vlaams Belang hier en elders als een gevolg van "de spanningen in onze samenleving de laatste jaren". 

Hoe het nu verder moet? “We hebben op gemeentelijk niveau zeer goed contact met Vlaams Belang en dat willen we zo behouden. Dit resultaat bevestigt dat dit de juiste manier van werken is, het is belangrijk dat we hun ideeën en opmerkingen opnemen”, aldus de burgemeester. Zijn eigen partij deed het echter ook niet slecht: ze behaalde een winst van bijna 5% in vergelijking met 2014. “Ik ben blij dat we zelf ook zijn vooruit gegaan en we zullen goed werk blijven leveren om enkel maar te blijven groeien”.

 

Zelfde verhaal in Tongeren, waar de rechtste partij er 14.8% op vooruit gaat en zo goed is voor 21% van de stemmen. 

VERKIEZINGEN 2019. Volg hier het verkiezingsnieuws.


VERKIEZINGEN 2019. Volg hier al het nieuws.