Jinnih Beels (SP.A) wil Antwerpse burgemeesterssjerp als Bart De Wever (N-VA) minister-president wordt

Print
Jinnih Beels (SP.A) wil Antwerpse burgemeesterssjerp als Bart De Wever (N-VA) minister-president wordt

Foto: JHS, PN

Als Bart De Wever (N-VA) na deze verkiezingen Vlaams minister-president wordt, wil Jinnih Beels (SP.A) de Antwerpse burgemeesterssjerp van hem overnemen als waarnemend burgmeester. Dat heeft ze bevestigd aan onze redactie. “Ze mag me altijd bellen”, reageert De Wever verbaasd.

LEES OOK: LIVE. Volg hier alles over de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen

Jinnih Beels, nu onderwijsschepen in Antwerpen, wil waarnemend burgemeester van Antwerpen worden als huidig burgemeester Bart De Wever het schopt tot Vlaams minister-president.

“Ik wil gerust de sjerp van de burgemeester overnemen en waarnemend burgemeester worden”, aldus Beels. “Ik denk dat wij als socialisten weten wat besturen is. Ik heb een fantastisch team onder mij. Als we het willen waarmaken om van Antwerpen een warme en verbindende stad te maken, denk ik dat dat de beste keuze zal zijn.”

Ook SP.A-voorzitter John Crombez spreekt over een “volstrekt logisch en democratisch” voorstel. “Ze had het tweede meeste stemmen binnen dat Antwerpse college. De afspraak is daar gemaakt dat Bart De Wever burgemeester zou worden, maar die heeft na een paar weken doodleuk gezegd dat zijn ambities toch elders lagen. Tja, dan is het logisch wat Jinnih nu zegt.”

SP.A vreest dat eerste schepen Kennis niet dezelfde verzoenende taal kan spreken in Antwerpen. Die verbinding was de ultieme belofte waarmee SP.A overhaald werd om in coalitie te stappen. En als N-VA niet akkoord gaat en eigen kandidaat naar voren schuift? “Dat zullen we dan onderling in het college bespreken”, zegt Beels’ woordvoerster Eva De Wolf.

Huidig burgemeester Bart De Wever is schijnbaar verrast met de kandidatuur van Beels. “Is het waar?”, klinkt het als we hem om een reactie vragen. “Ach, daar ga ik niet op reageren. Mevrouw Beels kan mij altijd eens bellen.”

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) ziet ‘burgemeester Beels’ in elk geval niet zitten. “Dat ze eerst eens haar voorkeurstemmen telt. Ik zie dit als een één-tweetje tussen Beels en De Wever. Als hij 30 procent haalt, kan hij minister-president worden. Haalt hij geen 30 procent, dan kan hij zeggen: we gaan de sjerp toch niet aan de sossen laten zeker, ik blijf burgemeester.”

VERKIEZINGEN 2019. Volg hier al het nieuws

VERKIEZINGEN 2019. Ontdek hier alle uitslagen


VERKIEZINGEN 2019. Volg hier al het nieuws.