Verstoten Yasin Gül (CD&V) wil zetelen als onafhankelijke

Print

Video: RD

Heusden-Zolder -

Kandidaat Yasin Gül werd wegens vermeende sympathie voor de Grijze Wolven van de CD&V-lijst geschrapt, maar wil vandaag toch nog zo veel mogelijk kiezers overtuigen.

Strak in het pak en met de fiets, zo arriveerde Yasin Gül rond 10 uur aan het kiesbureau in de Zolderse sporthal Olympia. Met de brede glimlach begroette hij vooral Turks-Belgische kiezers. Gül kwam twee weken geleden in een politiek stormpje terecht. Er waren beelden gelekt waarop hij het befaamde handgebaar van de ultranationalistische Turkse organisatie De Grijze Wolven maakte. De CD&V zette hem prompt uit de partij en schrapte Gül uit de kiescampagne. Maar omdat de kieslijsten al waren ingediend waren, kon er wel op hem worden gestemd: op de vijfde plaats voor het Vlaams Parlement. “Ach, er is een politiek spel gespeeld en ik ben daar de dupe van geworden. Ik kan alleen maar zeggen dat die hele heisa is ontstaan omdat iemand iets uit de context heeft gerukt”, zegt Gül vlak voor hij zijn stem gaat uitbrengen.

Niet filmen!

Op weg naar het kiesbureau worden er nog gretig handen geschud en incasseert Gül met zichtbaar plezier de schouderklopjes en opgestoken duimen van Turkse mensen. “Spannend, hé”, klinkt het voor hij achter het gordijn duikt. Even ontstaat er ophef en mogen we niet meer filmen. Blijkbaar wil niet iedereen op hetzelfde beeld staan met Yasin Gül. “Als ik zie dat jullie mij toch gefilmd hebben, dan weet ik jullie te vinden”, sist een boze kiezer met Turkse roots ons toe. Met toestemming van de voorzitter van het kiesbureau kan een foto van de verstoten CD&V-kandidaat nog net.

Yasin Gül steekt zijn identiteitskaart en oproepingsbrief weg. “Taak volbracht, en nu maar afwachten, hé.” Heeft hij zonet een lijststem of een naamstem uitgebracht? “Goed geprobeerd, maar de stemming is geheim. Het enige wat ik kan zeggen is dat er op een bepaalde lijst verschillende capabele kandidaten stonden (lacht).”

Na het vervullen van zijn stemplicht, blijft Yasin Gül nog aan sporthal Olympia staan. “Ik wil nog zo veel mogelijk mensen overtuigen voor ze het stemhokje ingaan.” Vindt hij het niet vreemd dat hij op die manier de partij die hem buitengegooid heeft aan stemmen helpt? “Zo zie ik dat niet. De CD&V had vier zetels voor Limburgse kandidaten, volgens de peilingen zal dat na vandaag ook zo blijven. Mijn stemmen zullen daar wellicht niets aan veranderen. Maar als er toch een vijfde zetel komt dankzij mij, dan heb ik het zelf verdiend. En dan zal ik ook als onafhankelijke zetelen. Hoeveel ik nodig heb om rechtstreeks verkozen te geraken? Ongeveer 23.500 stemmen.”

Ploegsport

Vanavond komen de Limburgse kandidaten, militanten en sympathisanten van de CD&V samen in Kaai 16 in Hasselt. “Daar ga ik niet naartoe, dat zou een beetje ongepast zijn. Politiek is een ploegsport. Ze hebben mij als speler uit de ploeg gezet, dan ga ik ook niet het veld oplopen als ze gescoord hebben. ” Zijn er de afgelopen dagen geen andere partijen geweest die aan zijn mouw hebben getrokken? “Nee, dat zou ik ook vreemd vinden. Ik ben al van Groen overgestapt naar de CD&V. Het is niet goed voor je geloofwaardigheid als politicus om continu van partij te wisselen. Trouwens, ik heb ook geen ambitie om mijn hele leven politicus te blijven. Ik ben vandaag tevreden met mijn werk als schepen in Heusden-Zolder. En in 2024 zien we dan wel weer.”

VERKIEZINGEN 2019. Volg hier het verkiezingsnieuws.


VERKIEZINGEN 2019. Volg hier al het nieuws.