Verrassing: PvdA de grootste bij Europese verkiezingen in Nederland

Print
Verrassing: PvdA de grootste bij Europese verkiezingen in Nederland

Grote verrassing = grote vreugde bij de PvdA-aanhang. Foto: AFP

In Nederland heeft de sociaaldemocratische PvdA donderdag bij de Europese verkiezingen verrassend de meeste stemmen behaald. Dat blijkt uit een voorlopige exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de openbare omroep NOS.

De partij van eurocommissaris Frans Timmermans kreeg 18,4 procent van de stemmen, goed voor 5 van de in totaal 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. De partij wint aldus twee zetels.

De rechtsliberale VVD en het christendemocratische CDA, twee regeringspartijen, volgen met allebei vier zetels. De VVD van premier Mark Rutte wint er één en het CDA verliest er één.

Het linksliberale D66, ook een regeringspartij, komt uit op twee zetels, een verlies van twee. Groenlinks wint één zetel om er drie te hebben, de Socialistische Partij (SP) verliest een zitje en houdt er één over na opvallend hard campagne tegen Timmermans te hebben gevoerd.

Partij Wilders grote verliezer

De rechtspopulistische nieuwkomer Forum voor Democratie, in maart nog de grootste bij de provincieraadsverkiezingen, moet genoegen nemen met drie zetels. Eveneens rechtspopulistisch houdt de Partij voor de Vrijheid (PVV) één van de vier zetels over die ze in het Europees Parlement had. Daarmee is de partij van Geert Wilders de grote verliezer.

De gecombineerde fractie van de “christelijk-sociale” regeringspartij ChristenUnie en de oppositionele conservatieve Staatkundig Gereformeerde Partij SGP behoudt haar huidige twee zetels.

De seniorenpartij 50PLUS heeft eveneens een zetel behaald. Vijf jaar geleden kwam de ouderenpartij net tekort voor een plekje in het Europees Parlement. De Partij voor de Dieren daarentegen raakt haar enige zetel kwijt.

Volgens de NOS bedraagt de foutmarge in deze exitpoll één zetel. De bekendmaking van de officiële uitslag is pas zondagavond.

Opkomst hoger dan in 2014

De opkomst voor de Europese verkiezingen in Nederland is een stuk hoger uitgevallen dan vijf jaar geleden. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS is 41,2 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus gegaan om 26 Nederlandse afgevaardigden voor het Europees Parlement te kiezen. In 2014 was dat 37,3 procent.