Hoe geldig stemmen op 26 mei?

Print

Zondag trekken we met zijn allen nog maar eens naar het stembureau. De meesten onder ons hebben dat al zoveel keren moeten doen, dat ze ondertussen wel weten hoe ze geldig kunnen stemmen.

1. Niet gaan stemmen?

Men zegt wel eens dat in dit land een stemplicht geldt. Dat is niet juist. Er is wel een opkomstplicht. Je moet je aanbieden in het stemlokaal en terugtrekken in een stemhokje, maar eens daar kan je blanco of ongeldig stemmen. Wie niet gaat stemmen, overtreedt de wet en riskeert een boete van 40 tot 80 euro. Recidivisten riskeren zelfs tot 200 euro boete. Wie vier keer in 15 jaar weigert bolletjes in te kleuren, wordt ‘bestraft’ met een... stemverbod.

Maar je kan op je beide oren slapen: tot een sanctie komt het nooit. De afwezigheidslijsten worden nooit naar de parketten gestuurd en na zes maanden zelfs vernietigd. Afwezige voorzitters en bijzitters worden wel vervolgd. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen stuurden 358.896 (7,4%) van de bijna 4,9 miljoen opkomstplichtigen hun kat.

2. Wanneer stemmen?

De verkiezingen zijn nu zondag 26 mei. De stembureaus openen om 8 uur. Omdat het tegelijk om Vlaamse, Belgische en Europese verkiezingen gaat, blijven de stembureaus open tot 14 uur. De stembureaus waar elektronisch wordt gestemd, blijven zelfs tot 16 uur open.

3. Wat meenemen?

Wie gaat stemmen, moet zijn oproepingsbrief en zijn identiteitskaart meenemen.

4. Hoe geldig stemmen?

Is de foto niet leesbaar, klik hier.

stemdag2019

5. Hoe elektronisch stemmen?

Is de foto niet leesbaar, klik hier.

stemdag2019

Ook interessant

Lees hier al het nieuws over de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Je kan ook onze dossiers nog eens bekijken op de pagina met verkiezingsthema’s.

Een overzicht van alle kandidaten en lijsten nodig? Dat vind je hier.

Twijfel je nog op wie je moet stemmen? Ontdek dan met onze standpuntchecker bij welke partij jij het meest aansluit over de thema’s mobiliteit, klimaat en energie, economie en zorg, en migratie en integratie

Op 26 mei ontdek je op deze pagina alle uitslagen van de verkiezingen.


VERKIEZINGEN 2019. Volg hier al het nieuws.

Nieuwe Video's