Zware kritiek op ’Air Francken’ van Bart De Wever: “Geluidsfragment is ronduit schokkend”

Print

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever werkte met (ex-)staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken samen om razzia’s te organiseren en zo veel mogelijk criminele allochtonen te kunnen opsluiten en uitwijzen. Bedoeling was om te focussen op nationaliteiten voor wie Francken terugkeervluchten had voorzien. Dat zou toch moeten blijken uit opnames uit 2016 van een interne vergadering.

Le VIf/L’Express stuurde drie jaar lang – van eind 2014 tot eind 2017 – iemand undercover op pad om N-VA te volgen. De man schafte zich een partijkaart aan en kon zo ook interne vergaderingen bijwonen. Zo ook een vergadering in Hoboken met een 120-tal militanten.

Op het geluidsfragment is Bart De Wever te horen die uitlegt dat hij eerst bij Francken te rade gaat vooraleer hij razzia’s uitvoert. “Laten we het niet aan het grote klokzeel hangen, maar het gaat zelfs zover dat we vóór we een actie voeren eerst plaatsen reserveren. Dat is het voordeel van een bevriende staatssecretaris te hebben. Voor we bijvoorbeeld in het Schipperskwartier een razzia doen, vragen we: hoeveel plaatsen heb je voor ons? Hoeveel kun je er wegsteken? En naar waar gaat je vlieger?”

“Tot den bak vol is”

In de zaal wordt hoorbaar gelachen, maar De Wever drukt zijn toehoorders op het hart dat het echt zo gaat. “Dan wordt er opgepakt tot den bak vol is.”

Volgens de Antwerpse burgemeester wordt dan gefocust op nationaliteiten voor wie er terugkeervluchten geprogrammeerd staan, met ‘Air Francken’. “Als je die stoeltjes kunt volzetten, dan zou je zot zijn om dat niet te doen”, besluit hij.

Daar stopt alvast het fragment dat ook de Franstalige openbare omroep RTBF verspreidt.

Calvo: “Verontwaardigd en teleurgesteld”

Groen-kopstuk Kristof Calvo reageert “bijzonder verontwaardigd en teleurgesteld” op de uitspraken van De Wever. “Dit is ongepast en ruikt naar ontmenselijking.”. “Net als de tsunami aan migranten van Francken afgelopen weekend.”

Hij legt ook meteen het verband met de verkiezingen van zondag. “Er is een grote bezorgdheid over zwarte zondag (een verwijzing naar de goede peilingen voor Vlaams Belang, nvdr.), maar er is zeker ook bezorgdheid over N-VA zelf”, zegt Calvo. “De Wever was vroeger voor een ban tegen Vlaams Belang, maar lijkt er nu meer en meer op. Ik denk dat de keuze van zondag steeds duidelijker wordt: wij gaan voor een tsunami van hoop, menselijkheid en verbondenheid. Dat is ons antwoord op dat zwart-gele geweld.”

Ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci reageert geschokt. “Het ware gelaat van BDW: gerichte razzia’s met quota. En dan Con Air/Air Francken inschakelen. Zowel de inhoud als de woordkeuze van dit fragment zijn ronduit schokkend”, zegt ze op Twitter.

“Man man man - razzia’s op bestelling. Elke waardige burgemeester zou zich daar ver van moeten weghouden”, reageert Wouter Van Besien (Groen). “Mensen worden opgepakt ifv lege plaatsen op een vliegtuig: je reinste willekeur. En dat woordgebruik: menselijkheid is ver zoek. Nood aan een eerlijk, menselijk asielbeleid.”

“Dit is niet de taal van een burgervader die mensen zonder papieren de juiste juridische weg toont”, zegt Kamerlid en West-Vlaams lijsttrekker Wouter De Vriendt op Twitter. “Het is de aangebrande taal van extreemrechts. De taal van de deportatie.”