Lagere scholen ontdekken het verhaal achter de postzegel met De Eik

Print
Lommel - Voor het dertiende jaar op rij organiseerde postzegelkring De Eik in de stedelijke bibliotheek de voorbije weken meerdere workshops ter gelegenheid van de Week van de Amateurkunsten. De leerlingen van de Lommelse lagere scholen konden kennismaken met het de boeiende verhalen achter iedere postzegel.

Maar liefst 135 leerlingen van het vierde, vijfde of zesde leerjaar en hun leerkrachten ontdekten het verhaal achter de vele postzegels. De leidraad voor de workshops waren postzegels en alle kenmerken van deze kleine kunstwerkjes. Maar een postzegel is meer dan een stukje papier op een brief. Het vertelt een uniek verhaal voor verzender en ontvanger, maar achteraf ook voor de verzamelaar. Het geeft aanleiding tot een ontdekkingstocht en een wandeling door de geschiedenis van het postgebeuren.

Onderwerpen zoals hoe boodschappen duizenden jaren voor Christus overgebracht werden in tijden dat er nog geen papier was en het geschrift nog uitgevonden moest worden, over de eerste postbode in dienst van het leger van de koning van Athene, de evolutie van het postverkeer in Europa tijdens de Middeleeuwen en later, de eerste postzegel in Engeland in 1840 waarbij vervolgens dit idee in 1849 ook België en in de hele wereld in gebruik werd genomen... Alles kwam aan bod.

De leerlingen konden ook kennismaken met de verschillende landen en hun landsnamen in de eigen taal, maar ook met de munteenheden en de evolutie naar de euro in Europa. Postzegels presenteren de kunstschatten en bezienswaardigheden maar ook prominente persoonlijkheden en de fauna en flora van hun land. De kleine kunstwerkjes zijn echte ambassadeurs. Zo kwam de postzegel met een afbeelding van het oude raadhuis van Lommel aan de orde. Maar liefst 3.000.000 exemplaren werden daarvan gedrukt.

Uiteraard mochten de kinderen ook zelf aan de slag met vele postzegels en andere materialen die ze later naar de klas of naar huis mochten meenemen. Hun jeugdig enthousiasme tijdens deze ontdekkingstocht is onbeschrijflijk. Ook de leerkrachten waren opgetogen over deze workshops en de ijver en inzet die de kinderen aan de dag legden. Dit stimuleert de leden van postzegelkring De Eik elk jaar om samen met de bib volgend jaar weer klaar te staan.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio