Google beperkt toegang van Huawei tot Android

Print
Google beperkt toegang van Huawei tot Android

Foto: AP

Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Dat bevestigt de zoekgigant. Google volgt daarmee nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf.

Alle zaken die Google met Huawei deed zijn opgeschort, behalve als ze via het open net gaan. Alle overdrachten van hardware en software zijn stopgezet. “Google houdt zich hiermee aan de oproep en onderzoekt wat de gevolgen zijn”, citeert onder andere The Verge een woordvoerder van het bedrijf.

Huawei kan alleen nog gebruikmaken van de meest eenvoudige versie van Android, het Android Open Source Project (AOSP). Belangrijke Google-apps en updates kunnen daardoor niet meer worden gebruikt door Huawei. Wat de impact daarvan voor mensen met een Huawei-telefoon precies is, moet nog blijken.

In de Verenigde Staten is er angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dat mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is. Het Amerikaanse ministerie van Handel plaatste Huawei onlangs echter op de lijst met verdachte bedrijven, die Amerikaanse ondernemingen geen uitrusting mogen leveren zonder goedkeuring van de autoriteiten.