Negen Limburgse gemeenten krijgen Europees geld voor gratis wifi

Print
Negen Limburgse gemeenten krijgen Europees geld voor gratis wifi

Foto: AFP

Hasselt / Lummen / Beringen / Maaseik / Bilzen / Nieuwerkerken / Hechtel-Eksel / Bree / Leopoldsburg -

De Europese Commissie heeft zo’n 75 Belgische gemeenten geselecteerd die geld zullen ontvangen voor de installatie van gratis wifi op openbare plaatsen. In Limburg gaat het om negen gemeenten.

De Commissie publiceerde woensdag de lijst met laureaten van de tweede aanvraagronde voor het WiFi4EU-project. Via dat project stelt Europa geld ter beschikking voor dorpen en steden die gratis wifihotspots willen installeren in bibliotheken, parken, pleinen en andere openbare plaatsen.

Eind vorig jaar selecteerde de Commissie na de eerste aanvraagronde al bijna honderd Belgische gemeenten, waaronder Hoeselt.

Nu komen er nog eens meer dan 75 dorpen en steden bij, van Alveringem tot Zwalm. Ze krijgen een voucher van 15.000 euro waarmee ze kosten voor de installatie van hotspots kunnen dekken. Negen Limburgse gemeentes zijn op de lijst beland: Beringen, Bilzen, Bree, Hasselt, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lummen, Maaseik en Nieuwerkerken. Bocholt kwam op de reservelijst terecht.

Over heel Europa levert de tweede aanvraagronde 3.400 gemeenten een voucher op. Meer dan 10.000 gemeenten dongen mee. Per land is een minimum en maximum aantal laureaten vastgelegd, maar voorts gebeurt de selectie op basis van het principe “first come, first served”. Snel zijn is dus de boodschap: in deze tweede ronde werd bijna 98 procent van de vouchers binnen het bestek van 60 seconden geclaimd.

Voor eind 2020 wil de Commissie nog twee aanvraagrondes organiseren. Dan zullen er in totaal bijna 9.000 vouchers verdeeld zijn.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio