“Extreme droogte” en risico op voedselschaarste in Noord-Korea

Print
“Extreme droogte” en risico op voedselschaarste in Noord-Korea

Foto: © VRT

Regen- en sneeuwval in Noord-Korea hebben dit jaar hun laagste peil in 27 jaar bereikt, zo heeft het officiële persbureau KNCA woensdag gemeld, enkele dagen nadat de Verenigde Naties hun “ernstige bezorgdheid” omtrent voedselschaarste hadden geuit.

Tussen januari en begin mei kende Noord-Korea slechts 54,4 mm regen- of sneeuwval. Dit is de laagste waarde sinds 1982, aldus KCNA, dat gewaagt van een “extreme droogte”.

Het geïsoleerde en arme land ondergaat sancties omwille van zijn nucleair en ballistisch programma, heeft het sowieso al moeilijk om zijn bevolking te voeden en kampt geregeld met voedselschaarste. De droogte die Noord-Korea treft kan “de honger, ondervoeding en gezondheidsproblemen” bij “duizenden kinderen en zwangere en borstvoedinggevende vrouwen” nog verergeren, waarschuwde vorige week de Internationale Federatie van het Rode Kruis.

Volgens meerdere internationale organisaties, onder wie de VN en het Wereldvoedselprogramma, kunnen weersveranderingen, zelfs kleine, de situatie nog betekenisvol verergeren en een weerslag hebben op de voedselproductie in Noord-Korea. Op 3 mei rapporteerden de VN dat het land vorig jaar zijn ergste oogsten heeft gekend sinds tien jaar. De voedselrantsoenering is verscherpt en zonder internationale hulp kan het nog erger worden.