Bosklas De Wilg in Schoonbeek zet haar deuren open

Print

Foto: Sandrine Nachtergaele

Beverst

Bilzen - Tijdens de MOS OpenSchoolTuinenDag van woensdag 15 mei lieten we 18 geïnteresseerden uit het onderwijsveld binnenkijken in onze buitenklas. Een mooie kans om ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren.

Het idee ‘de natuur als leslokaal’ kwam drie jaar geleden in een stroomversnelling met het oprichten van de bosklas. Werkbare ideeën volgden elkaar op dankzij inspiratie uit persoonlijke contacten met Gertie Bergmans, auteur van het boek ‘Op stap met de bosjuf’. Een afvaardiging van het schoolteam ging bovendien frisse ideeën opdoen in onder andere Waltkindergarten Pusteblume in Bernried (Duitsland) en Boiskov Natur in Aabenraa (Denemarken). Overtuigd van de voordelen van buiten leren in de natuur, gaan ondertussen alle vijfjarige kleuters van onze school twee halve dagen per week naar de bosklas.
De bezoekers konden woensdag onze bosklas in volle actie meemaken. Ze zagen onze kleuters spelen in de buitenkeuken, klimmen en klauteren, bouwen, fietsen, schilderen, knutselen, zingen, insecten zoeken en ravotten. Zo leren onze kleuters al doende in en met de natuur.
Het weer was ons goedgezind. Al is minder mooi weer voor onze kleuters zelden een reden om niet naar de bosklas te gaan. Voorzien van stevige schoenen of regenlaarzen en een regenpak trotseren ze ook minder mooi weer om buiten spelend te leren.
Onze bosklas is het begin van een groter verhaal. Tijdens de zomervakantie start de eerste fase van de aanleg van een meer avontuurlijke en uitdagende kleuterspeelplaats en buitenklas. Na het uitvoeren van de werken zal onze school een speelheuvel, een speelbos, een moestuin, een wilgen-hut, een bosklas en buitenlabo rijker zijn. Dankzij de steun via een MOS (Milieu Op School)-project van de Provincie Limburg en giften van enthousiaste lokale bedrijven kunnen we onze school verder in een groener en duurzamer kleedje stoppen. De investering is het ook meer dan waard. Elke dag zien we in De Wilg immers de kinderen groeien… in het groen.
Benieuwd? Neem een kijkje op www.facebook.com/bosklas.schoonbeek/


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio