Dumoulin wil het na zware val dan toch proberen in Giro: “Medisch gezien is hij klaar om te rijden, maar...”

Print
Dumoulin wil het na zware val dan toch proberen in Giro: “Medisch gezien is hij klaar om te rijden, maar...”

Foto: LAPRESSE

De Ronde van Italië is nog niet voorbij voor Tom Dumoulin. De Nederlandse oud-winnaar van Team Sunweb gaat woensdag van start in de vijfde etappe, meldde zijn ploeg.

De Nederlandse favoriet en kopman van Team Sunweb viel dinsdag zwaar in de rit die uiteindelijk gewonnen werd door Richard Carapaz. Dumoulin hield geen breuken over aan zijn tuimelperte, maar: “Ik slaap er een nachtje over en dan beslis ik of ik doorga”, zei hij na de rit. “Ik wil eerst al zien of ik überhaupt op die knie kan steunen.”

Dumoulin kreeg woensdag groen licht van de medische staf van zijn ploeg om te koersen, ook al heeft hij nog altijd last van de linkerknie die hij dinsdag raakte bij de massale crash in de finale van de vierde etappe. “Tom zal zijn best doen en zien wat de dag brengt”, zegt zijn ploeg op Twitter.

“Medisch gezien is hij klaar om te rijden”, aldus team arts Stephan Jacolino. “Het zal er vandaag echter vanaf hangen hoeveel pijn hij gaat voelen in die knie. Hopelijk gaat het goed en neemt de pijn af gedurende de rit.”

Korte rit

De op één na kortste etappe in lijn van deze Giro (140km) begint woensdag met twee stevige hellingen. Ideaal voor de aanvallers zou je dan denken, maar Thomas De Gendt vindt van niet: “De laatste veertig kilometer zijn helemaal vlak. Daar maak je geen kans tegen de sprintersploegen.”

Op 9,2 kilometer van de streep passeren de sprinters al een eerste keer de finish. De laatste rechte lijn is maar liefst 1.500 meter lang, het wegdek is acht meter breed: alle ingrediënten voor een koninklijke massasprint zijn aanwezig.

Wie treedt in de voetsporen van Eddy Merckx (1969) en Guido Bontempi (1983)?