Eerste blauwe bessen van seizoen komen uit Kinrooi

Print
Eerste blauwe bessen van seizoen komen uit Kinrooi

themabeeld Foto: Yorick Jansens

Kinrooi -

We kunnen opnieuw ‘superfood’ van eigen bodem eten. In Sint-Katelijne-Waver zijn dinsdag de eerste Belgische blauwe bessen van het seizoen 2019 geveild.

De bessen zijn van de variëteit Duke. Het eerste kistje van 12x125g, geteeld op substraat in een verwarmde serre, werd geleverd door producenten Albert & Maarten Royakkers uit Kinrooi en aangekocht door koper Bouvry uit Brugge op de fruitveiling BelOrta.

De blauwe bes blijft populair bij de consument en daar komt nog niet meteen verandering in. Zo verwacht BelOrta van deze ‘superfood’ van eigen bodem een productie van 400 à 450 ton.

“Mooie gezonde blauwe bessen beschikken over een waslaag die een mooi witte waas geeft op de vrucht. Het merendeel van de bessen komt uit vollegrond, al merken we dat er de laatste jaren wat meer uit serres komen”, zo klinkt het.

Door de teelt van meerdere variëteiten en door een het gebruik van verschillende teeltsystemen, kan de productie gespreid worden over een langere periode. Zo komen de eerste blauwe bessen uit verwarmde serres, waarna er wordt overgeschakeld naar niet-verwarmde beschermende teelten en dan vollegrond. Ook in vollegrond kan men gedurende een lange periode vruchten oogsten dankzij een arsenaal aan vroege tot late variëteiten.

De laatste blauwe bessen van het seizoen komen terug uit serres.

“Dankzij deze oogstspreiding kan BelOrta blauwe bessen aanbieden vanaf vandaag tot en met begin november”, zo luidt het nog.