Herwig Van Hove (80) kijkt ‘Dagelijkse Kost’, maar die quiz? “Daar moet Jeroen Meus mee stoppen”

Herwig Van Hove (80) kijkt ‘Dagelijkse Kost’, maar die quiz? “Daar moet Jeroen Meus mee stoppen”

Foto: Photo News / Ivan Put

“Als ik iets zeg, heb ik meestal gelijk.” Het zijn de woorden van Herwig Van Hove in Dag Allemaal. De voormalige tv-kok is intussen tachtig, maar nog steeds rad van tong. Van hardnekkige domheid en incorrecte informatie moet hij niet weten, al is iemand beledigen nooit de bedoeling geweest.

Dertien jaar lang presenteerde Herwig Van Hove, samen met Felice, het legendarische ‘1000 seconden’. Maar plots was het gedaan. “Omdat ik moest. Wim Vanseveren, die toen nog niet zo lang was benoemd als directeur televisie, heeft het programma opgedoekt”, zegt Van Hove aan Dag Allemaal. “Dat is zoals honden, die pissen hun terrein af. Hij wilde nieuwe mensen.”

Maar zo heel erg vond de voormalige tv-kok het niet. Van Hove werkte immers ook nog aan de universiteit als professor in de fysiochemie. Toch raakte hij vooral bekend door het tv-programma. En door zijn grove uitspraken. “Ik heb geen mensen beledigd. Ik heb ze op een harde manier de waarheid gezegd”, zegt hij daarover. “Het klinkt pretentieus, maar ik heb meestal gelijk. Als ik iets zeg, zeg ik ook waaróm ik het zeg. Ik wil in discussie gaan met de mensen die zich geschoffeerd voelen, dat kalmeert hen meestal wel.”

“Hij is Bart De Pauw niet”

Een van de nieuwe gezichten in het culinaire tv-landschap was Jeroen Meus. Zijn kookprogramma kan Van Hove wel pruimen, maar de quiz die Meus presenteert is een brug te ver. “Ik vind ‘Dagelijkse Kost’ niet slecht. Maar met ‘Twee tot de Zesde Macht’ moet hij stoppen. Hij denkt dat hij in de voetsporen van Bart De Pauw kan stappen, maar hij kan dat écht niet.”

Volgens Van Hove verslijten tv-gezichten. Al begrijpt hij wel waarom ze blijven plakken op het scherm. “Tv-gezicht zijn is een beetje verslavend. Op den duur begin je te denken dat je belangrijk bent.”

Bekijk hier onze volledige tv-gids