Aangeboden door Toerisme Kempen

© Toerisme Kempen

Prachtige natuur en eeuwenoud erfgoed in Westerlo

Westerlo wordt terecht de Parel van de Kempen genoemd. De abdij van Tongerlo is een imposante site, doordrongen van geschiedenis. Net zoals de vlakbij gelegen oude Beddermolen. In de bosrijke natuur errond is het heerlijk wandelen, fietsen, paardrijden en picknicken.

De Abdij van Tongerlo, sinds 1130 bewoond door de norbertijnen, imponeert al bij de eerste aanblik, wanneer je langs de eeuwenoude lindendreef het domein binnenwandelt of -fietst. Alles aan de abdij is groots. De site ademt geschiedenis en stilte en vormt een sublieme bestemming voor een uitstap. Wandel door het poortgebouw het enorme binnenplein op en geniet van de grootsheid van het complex. Of volg een rondleiding met gids! De abdij is ook een fantastisch startpunt voor een verkenning van het uitgestrekte wandelnetwerk de Merode. Je wandelt door de natuur naar de magnifieke kastelen van de familie de Merode die samen met de abdij de gemeente Westerlo de titel van Parel van de Kempen gaven.

Vlakbij de kastelen van de Merode vind je de Beeltjes en Kwarekken, natuurgebieden die een erg gevarieerde natuur herbergen. De Beeltjens mag je gerust de achtertuin van Westerlo noemen. Je kunt er ten volle genieten van de natuur: wandelen, fietsen, paardrijden, genieten van rust en stilte, of spelen met de kinderen. En het is een uitgelezen plek voor een picknick. Heel typisch aan het bos is het patroon met statige dreven uit begin 18de eeuw. De Beeltjensdreef, omzoomd met hoge eiken en beuken, is hiervan de meest markante. In de Beeltjens ligt ook het hoogste punt van de gemeente, de zandduin Asberg. Een fraaie houten wandelbrug verbindt de Beeltjens met de Kwarekken. Dit lagergelegen gebied sluit aan bij de vallei van de Grote Nete, wat de bodem hier veel vochtiger maakt. Trek voor een verkenning van de Kwarekken dus best je laarzen aan!

Ook absoluut de moeite waard: bezoek de Beddermolen die oorspronkelijk was verbonden aan de abdij. Het pittoreske molenerf is, na voltooiing van de restauratiewerken eind juni, een prachtige halte tijdens je verkenning van de bosrijke omgeving. Je kunt de molen zelfs aan het werk zien wanneer de molenaars aanwezig zijn. Bij voldoende wind doen ze hem draaien en malen, want dit schitterende stukje erfgoed is nog steeds maalvaardig.

Wil jij ook herinneringen maken in de Kempen?Ontdek hier meer! »