Aangeboden door Toerisme Kempen

© Toerisme Kempen

Fiets door het feeërieke landschap van heide en vennen

Het Turnhouts Vennengebied is een plek waar je de natuur in al haar facetten kunt verkennen. Een uitkijktoren biedt een magisch panorama op de prachtige omgeving van vennen en heide. Je maakt er schitterende wandelingen en fietstochten en spreidt onderweg je dekentje voor een heerlijke picknick in het groen.

In het Turnhouts Vennengebied wandel en fiets je door 200 hectaren aan heide, vennen en graslanden die een immense vogelpopulatie huisvesten. De ideale route voor een verkenning van het gebied op de fiets gaat over het ‘Bels Lijntje’. Ooit een spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout, nu een fantastisch mooi fietspad door het groen.

Zeker doen: beklim de uitkijktoren aan het ven Kleine Klotteraard-Oost. Op dertien meter hoogte bewonder je de natuurpracht van het Turnhouts Vennengebied in al haar glorie. Kijk hoe de watervogels landen op het water van de vennen en kom helemaal tot rust in de stille natuur.

De ideale uitvalsbasis voor een verkenning van dit unieke natuurgebied is het Bezoekerscentrum Klein Engelandhoeve, gevestigd in een statige oude hoeve. Je vindt er tal van kaartjes met wandel- en fietsroutes, naast alle mogelijke info over het gebied met zijn zeldzame fauna en flora. En op het terras is het zalig verpozen met een fris streekbiertje of -sapje.

Een lekkere en oergezellige tip: neem een picknick mee voor onderweg! Bij de Klein Engelandhoeve kun je een volledig picknickpakket met heel wat streeklekkers bestellen. Aan alles wordt gedacht: in de handige rugzak vind je alle ingrediënten voor een heerlijke lunch. Als toemaatje krijg je er een kaartje met vier wandellussen bovenop! Idyllische plekjes te over om je dekentje te spreiden. In het malse gras of op een bank in het speelbos, zodat de kleintjes na het eten tussen de bomen kunnen ravotten. De geitjes en ezels op het domein zullen hen helemaal vertederen!

Langs een wandeling van Natuurpunt, met vertrek aan de Klein Engelandhoeve, vind je ook fraaie streepjes cultuur. Her en der zijn ‘litenatuurtjes’ ingeplant. Dat zijn korte, poëtische teksten van dichter Geert De Kockere, geïnspireerd door zichten op de natuur in het Turnhouts Vennengebied. Laat jij je ook inspireren?

Wil jij ook herinneringen maken in de Kempen?Ontdek hier meer! »