Neuville zakt naar vierde plaats in Chili

Print
Neuville zakt naar vierde plaats in Chili

Thierry Neuville in Chili. Foto: AFP

De Est Ott Tänak heeft de eerste wedstrijddag in de Rally van Chili afgesloten als leider. Tänak won op de openingsdag drie van de zes klassementsritten en heeft 22.4 sec voorsprong op eerste achtervolger Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC). Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) volgt als derde op 28.8 sec. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) sluit de dag voorlopig af als vierde op 29.5 sec van Tänak, al kan daar nog verandering in komen.

Neuville zakt naar vierde plaats in Chili
Thierry Neuville. Foto: AFP

De Toyota’s van Kris Meeke (Toyota Yaris WRC) en Jari-Matti Latvala reden de snelste tijd in de openingsrit. Beide Toyota-rijders verloren in de volgende rit de leiding aan hun teamgenoot Ott Tänak, die de snelste was tijdens de 30.72 km rit van El Puma, de langste rit van de rally. Het was een rit waar iedereen, behalve Neuville, een tijd kon rijden.

De Belg kreeg na 4 km de rode vlag te zien, waarna hij langzaam naar de finish reed. Neuville kreeg achteraf een normtijd die 6.6 sec trager was dan de tijd van Tänak en 3.4 sec trager dan de tijd van Ogier. Neuville won de derde klassementsrit en sloot de vrijdagvoormiddag af als derde.

Vrijdagnamiddag won Tänak twee klassementsritten en vergrootte zijn voorsprong tot 22.4 sec seconden op Ogier en 29.4 sec op Neuville, die als vierde op 0.7 sec volgt van Latvala die derde is. Neuville is voorlopig vierde, want er is nog onduidelijkheid over de tijd die de Belg nu echt zal krijgen.

Meteen na de tweede rit was er een officiële verklaring van de wedstrijdleiding waarin te lezen stond dat de normtijd die Neuville toegewezen kreeg na de tweede doortocht kon worden herzien. Na de vierde klassementsrit van de dag, de tweede doortocht op El Puma, kwam er geen nieuws van de wedstrijdleiding en ook binnen Hyundai Motorsport werden de lippen stijf op elkaar gehouden. Het is afwachten wat er later op de avond beslist zal worden.

STAND NA DAG 1

  • 1. Ott Tänak-Martin Järveoja (Est, Toyota Yaris) 1h24:12.8
  • 2. Sébastien Ogier-Julien Ingrassia (Fra, Citroën C3) op 22.4
  • 3. Jari-Matti Latvala-Mikka Anttila (Fin, Toyota Yaris) 28.8
  • 4. Thierry Neuville-Nicolas Gilsoul (Bel, Hyundai i20) 29.5
  • 5. Kris Meeke-Sebastian Marshall (GB, Toyota Yaris) 46.5
  • 6. Sébastien Loeb-Daniel Elena (Fra, Hyundai i20) 48.7
  • 7. Elfyn Evans-Scott Martin (GB, Ford Fiesta) 1:01.4
  • 8. Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger (Noor, Hyundai i20) 2:08.1
  • 9. Teemu Suninen-Marko Salminen (Fin, Ford Fiesta) 2:09.1
  • 10. Esapekka Lappi-Janne Ferm (Fin, Citroën C3) 2:18.3