© pn

Deden prins Harry en Meghan Markle hier inspiratie op voor de naam van hun zoontje Archie?

Woensdag 8 mei was een heuglijke dag voor de fans van de Britse koninklijke familie. Prins Harry en Meghan Markle toonden hun zoontje niet alleen aan de wereld, ze deelden ook zijn naam mee via Instagram. Het jongetje heet Archie Harrison Mountbatten-Windsor. De voornaam is een ongewone keuze in adellijke kringen, maar daarbuiten zijn er enkele beroemde Archie’s. Een overzicht.

vwh

Archie Andrews

Dit is een cartoonfiguurtje, in 1941 bedacht door het Amerikaanse trio John L. Goldwater, Bob Montana en Vic Bloom. Het fictieve personage speelt de hoofdrol in de gelijknamige stripreeks. Voor de trouwe fans van de reeks Riverdale zal de naam ook bekend in de oren klinken. Daarin vertolkt de Nieuw-Zeelandse acteur Keneti James Fitzgerald (foto) de live-action versie van het personage.

© ISOPIX

Archie Panjabi

Wie weet lieten prins Harry en Meghan Markle zich inspireren door een vrouw. Deze 46-jarige Britse actrice met Indische roots is onder meer bekend door haar rollen in de film ‘East is east’ en de komedie ‘Bend it like Beckham’. Van 2009 tot 2016 gaf ze gestalte aan Kalinda Sharma in de CBS-televisieserie The good wife.

© ISOPIX

The Archies

Deze Amerikaanse garageband werd in 1968 opgericht door onder meer Archie Andrews. De groepsnaam moest een groep fictieve tieners uit het “Archie universum” voorstellen en stond in verband met The Archie Show, een tekenfilmreeks die liep eind jaren 60 en begin jaren 70. Hun grootste hit die tot op vandaag opgenomen is in de playlist van veel radiozenders heet ‘Sugar Sugar’.

Van Archibald

Hoewel de meeste van bovenstaande voorbeelden uit Amerika komen, is de naam Archie erg populair in Groot-Brittannië, Schotland en Australië. Hij staat in de top twintig van de meest gekozen namen in het Verenigd Koninkrijk. Volgens fans zou dit kunnen betekenen dat prins Harry en Meghan Markle willen aantonen dat ze ook gewoon mensen zijn. Archie is trouwens een afkorting van Archibald. Die langere naam is dan weer een moderne Engelse en Schotse vorm van de Duitse naam Ercanbald. Die is afgeleid van de Turkse naam “Ercan”, wat zoveel betekent als “oprecht” en “moedig”.

Zoon van

Niet enkel de eerste naam is speciaal voor de kleine prins. Ook de tweede naam Harrison is bijzonder en eenvoudig tegelijk. Die onderstreept dat de Archie ‘zoon van Harry’ is. Of zou het koppel stiekem fan zijn van The Beatles en ook willen knipogen naar bandlid George Harrisson?