Louis Toussaint en Jef Vandorpe krijgen als eerste paralympische atleten steun van Be Gold

Print
Louis Toussaint en Jef Vandorpe krijgen als eerste paralympische atleten steun van Be Gold

Foto: Paul Van Roy

Vanaf dit jaar zullen voor het eerst twee jonge paralympische atleten kunnen rekenen op steun van Be Gold, een gezamenlijk project van het BOIC, Sport Vlaanderen, Adeps, de Duitstalige gemeenschap en de Nationale Loterij, waarbij jonge, talentvolle Belgische sporters ondersteund worden in hun weg naar de top. Dat maakte het Belgisch Paralympisch Comité woensdag bekend. Het gaat om rolstoeltennisser Jef Vandorpe en roeier Louis Toussaint.

De twee beloftevolle atleten krijgen steun voor hun ambitieuze project, met als verhoopte orgelpunt een medaille op de Paralympische Spelen van Parijs in 2024. Beide atleten kunnen jaarlijks rekenen op een ondersteuning voor competitiedeelnames, trainingen, omkadering etc. Deze ondersteuning komt uiteraard bovenop de steun die ze reeds genieten via hun respectievelijke sportfederaties. Eerder hielp Be Gold onder meer Nina Derwael en Nafi Thiam op weg naar de absolute wereldtop in hun discipline.

De 17-jarige Vandorpe staat momenteel twintigste op de wereldranglijst in het rolstoeltennis. Hij boekte de laatste jaren een enorme progressie en won onder meer de Junior Masters in 2018. Met Joachim Gérard en Gert Vos aan zijn zij maakte hij ook deel uit van het team dat in 2017 de historische bronzen medaille veroverde op de World Team Cup, het equivalent van de Davis Cup in het rolstoeltennis.

De 23-jarige Toussaint is een paralympisch roeier. Dit voormalige wielertalent zag zijn dromen in 2012 uiteenspatten na een fietsongeval op training. Hij vormde zich om tot roeier, waarin hij de laatste jaren steeds sterker werd. Hij eindigde op een elfde plaats tijdens de wereldkampioenschappen van 2018 en veroverde ook reeds brons in de wereldbeker.

“Deze primeur is geweldig nieuws voor de Belgische paralympische sport”, reageerde Anne d’Ieteren, voorzitster van het Belgisch Paralympisch Comité. “De filosofie en ambitie van Be Gold, die het jong talent van vandaag wil steunen om er de nationale trots van morgen van te maken, past perfect binnen de filosofie van onze paralympische beweging. We werken dag in dag uit om onze atleten te laten genieten van de best mogelijke omkadering, en ambiëren het allerhoogste op de Paralympische Spelen. We zijn zeer tevreden dat de verschillende actoren van het Be Gold-project dit hebben opgepikt, en dat ze hiermee een duidelijk signaal geven voor de integratie van onze beweging in het topsportlandschap.”