© Shutterstock

Wat is er gebeurd met de iconische kiosken in Parijs?

Wie onlangs naar Parijs is gegaan, heeft het misschien gemerkt: de iconische groene kiosken in de Franse hoofdstad zijn aan het verdwijnen. Het plan is om in totaal 360 nieuwe te plaatsen.

vwh

De nieuwe exemplaren werden ontworpen door de Franse industrieel ontwerpster Matali Crasset en komen er in de plaats van de oude. Sinds 2017 worden iconische kiosken in de stad - zonder officiële aankondiging - vervangen door modernere exemplaren in hard plastic. Het project zou tegen de zomer van dit jaar helemaal rond moeten zijn.

© ISOPIX

De reacties van de uitbaters en de toevallige passanten zijn uiteenlopend. “Ze gaan het straatbeeld verpesten met deze plastic monsters”, zei een voorbijgangster aan een reisreporter van de lifestylesite Messy Nessy. De zaakvoerders zelf, zijn niet per se ontevreden. “Stel jezelf eens in mijn plaats. De oude kiosken zijn niet comfortabel om in te werken. In de winter is het te koud en er is geen verwarming. De wind raast zo binnen. En als het regent, worden alle kranten nat. In de zomer is het binnen dan weer te warm. En er is amper plek om te bewegen”, zei een van hen.

Te koop

In totaal zullen 49 van de oude kiosken wel op hun oorspronkelijke plaats blijven staan, maar vanaf nu zullen ze gebruikt worden voor culturele doeleinden en niet langer als krantenwinkeltje. De rest zal verhuizen of, afhankelijk van hun toestand, gerenoveerd en ingezet worden in de buitenwijken van Parijs en het departement Ile de France. Wie interesse heeft om er een te kopen, kan dat vanaf 10,000 euro en neemt het best inlichtingen bij de eigenaar ervan: Mediakiosk.

Meer over Dagje Uit

Niet te missen