COLUMN Rekenkundige knobbels

Print
Maasmechelen - Lucien Hamers schrijft een column over het dagelijkse leven in Maasmechelen

Rekenkundige knobbels

Dat onze politici meestal optimisten zijn weten we al lang. Dat ze niet kunnen tellen is ook geen geheim. Soms zijn het niet de politici zelf, maar hun deskundigen die de financiële bal mis slaan. Als de laagste inschrijving voor een project meer dan 60 procent hoger is dan de oorspronkelijke raming, dan kan dat drie dingen betekenen. Ofwel hebben de bevoegde financiële experts hun diploma “rekenen” in de vakantie behaald, ofwel hebben de politici gewacht om de werkelijke prijs mee te delen tot na de gemeenteraadsverkiezingen. De derde mogelijkheid is natuurlijk dat de aangeschreven aannemers weer eens zijn gaan "kaarten", zoals dat in vakjargon genoemd wordt. En het is geen kwajongen dat ze daar dan spelen, hé.
We hebben het hier over de “iconische fietsersbrug" over de heide in Heywijck, die normaal al een half jaar klaar had moeten zijn. Voor de gewone Vlaming: iconisch wil zeggen:”beeldbepalend, symbolisch”. Het wordt dus een brug die een brug uitbeeldt. Daar is over nagedacht. Het oorspronkelijk voorziene bedrag van anderhalf miljoen is intussen al verhoogd tot twee miljoen en half. Dat betekent dus een verhoging met meer dan 60 procent. De gemeente zou in eerste instantie 100.000 euro bijleggen. Nu blijkt dat al meer dan 250.000 euro te zijn, een vermeerdering met 150 procent. Is onze gemeente dan percentsgewijze zoveel rijker dan onze provincie?
Dat het voor die prijs een pronkstuk van een brug gaat worden staat als een paal boven water. “Boven water” is hier zeker meer van toepassing dan in Bokrijk waar ze een brug hebben om te fietsen door het water. Soms is het daar "echt" fietsen door het water en dat was eigenlijk niet de bedoeling. Maar daar heeft Maasmechelen niet aan mee betaalt, dus interesseert het mij ook niet of ze daar geregeld eens natte voeten krijgen.
Hoe ver zou het staan met onze hangende fietsersbrug over de Maas? Die blijft ook maar lang achterwege. Met dat miljoen dat ze in Stein vijf jaar geleden al voorzien hadden en eventueel nog een miljoentje van deze kant van de Maas gaan we niet toekomen. Of men zou ze aan de autostradebrug moeten ophangen. Daar heb je geen rekenkundige knobbel voor nodig, gezond boerenverstand volstaat.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio