Vier Israëli’s en negentien Palestijnen omgekomen in Gaza, Trump “steunt Israël 100 procent”

Print
Vier Israëli’s en negentien Palestijnen omgekomen in Gaza, Trump “steunt Israël 100 procent”

Foto: Photo News

In Israël zijn zondag vier personen omgekomen, in de Gazastrook negentien. Dat zeggen Israëlische en Palestijnse bronnen, in een nieuwe balans na het ergste geweld in de regio sinds de oorlog van 2014. Intussen zou een staakt-het-vuren bereikt zijn.

Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza kwamen negentien Palestijnen om bij Israëlische bombardementen. Onder de doden zijn een zwangere vrouw en een baby van vier maanden. Het Israëlische leger weigerde commentaar. Zeker zes Palestijnen waren militanten van de islamistische groep Hamas, of bondgenoot Islamitische Jihad, zeggen de twee organisaties.

Aan de Israëlische kant van de grens kwamen vier burgers om door raketbeschietingen. Er was ook zeker één antitankraket bij, zeggen de Israëlische autoriteiten.

In totaal zouden bij het geweld afgelopen weekend 23 Palestijnen en 4 Israëli’s omgekomen zijn.

Trump: “Wij steunen Israël”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Palestijnen opgeroepen om het geweld tegen Israël te stoppen. “Wij steunen Israël voor 100 procent in de verdediging van zijn burgers”, klinkt het.

“Aan de mensen van Gaza: deze terreuraanvallen tegen Israël zullen niets meer dan ellende brengen. STOP het geweld en werk aan vrede – het kan gebeuren!”, tweette Trump zondagavond laat.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, riep zondag op tot “maximale terughoudendheid” en een “onmiddelijke de-escalatie”.

Staakt-het-vuren

De leider van Hamas, de islamistische beweging die aan de macht is in de enclave, zette de deur op een kier voor een bestand. Volgens Ismail Haniya was een staakt-het-vuren mogelijk als ook Israël zich ertoe verbond. Haniya zei wel enkel bereid te zijn tot een akkoord als Israël in ruil de al tien jaar durende blokkade van de Gazastrook opheft. Anders zouden er bijkomende aanvallen plaatsvinden, klonk het.

Maandagochtend zou na bemiddeling door Egypte een staakt-het-vuren bereikt zijn tussen Palestijnen en Israëli’s, melden Palestijnse autoriteiten. “Het staakt-het-vuren zal maandag om 4.30 uur beginnen.” Een tv-station van Hamas bevestigt dat een deal is gesloten.