Na felle kritiek: Google gaat zelf je zoekgeschiedenis voor je wissen

Print
Na felle kritiek: Google gaat zelf je zoekgeschiedenis voor je wissen

Foto: AP

Google gaat gebruikers de mogelijkheid geven om hun zoekgeschiedenis en locatiegegevens na drie maanden automatisch te verwijderen. Dat is een reactie op de kritiek die er kwam over de gegevens van haar gebruikers die de zoekgigant verzamelt.

De hoeveelheid gegevens die Google van de gebruikers heeft, is enorm groot en levert de zoekgigant veel kritiek op. Het gaat niet alleen om de zoekgeschiedenis, maar ook om wat ze ingeven in diensten als YouTube en Google Maps. Toen in november bleek dat het gebruikers zelfs kan volgen wanneer de locatiediensten uitgeschakeld zijn en afgelopen maand bleek dat personeel soms gesprekken van mensen met assistentietoepassingen van Google afluistert, uitten heel veel mensen hun zorgen over hun privacy.

In de komende weken gaat de zoekgigant daarom een bijzondere aanpassing uitrollen aan alle diensten. Gebruikers konden hun zoekgeschiedenis en gegevens al manueel verwijderen, maar voortaan zal het ook mogelijk worden om gegevens automatisch te laten verwijderen na een zelf ingesteld aantal maanden. Dat wordt ofwel 3 of 18, zo meldt BBC.