Tien uitnodigende wandelroutes in eigen land

Bij borstkankerorganisatie Pink Ribbon staat mei in het teken van wandelen om de ziekte te voorkomen. Naar aanleiding van de stapmaand, zetten we tien uitnodigende wandelroutes in eigen land op een rij. Nu gewoon even je wandelschoenen aantrekken en - letterlijk - gaan!

lla,vwh

VLAAMS-BRABANT

Rotselaar De Wijngaardberg

Flaneer kilometers tussen de druivelaars en boomgaarden langs en rond de Wijngaardberg in Rotselaar. De acht kilometerslange wandelroute, die door het Hageland slingert, brengt je langs de Stenen Wijnmuur, de Dijlelinie uit de Eerste Wereldoorlog en de Duivelsput, een verlaten ijzerzandsteengroeve. Hangt je tong ondertussen op je tenen? Pauzeer dan even bij Herberg in De Ster - Bij Boeres voor een huisgemaakt rijstpapje of Wezemaalse appeltaart.

LIMBURG

Rijkel Fruitwandeling

De twaalf kilometer lange wandeling start aan het indrukwekkende kasteel van Rijkel, een deelgemeente van het Limburgse Borgloon. Hou rekening met hier en daar een steil pad maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de pittoreske uitzichten en kronkelende beekjes. Onderweg kan je een tussenstopje maken in Vakantiehoeve Martenshof dat er niet alleen goed uitziet maar ook echte streekproducten zoals een Jessenhofke tripel of een Limburgse Witte.

Gelmen Katarakt-wandeling

Mag het allemaal wat pittiger? Dan is de Katarakt-wandeling in Gelmen, een deelgemeente van Sint-Truiden, misschien wel wat voor jou. Het heuvelachtige landschap vraagt om een paar goede wandelschoenen en echt vriendelijk voor rolstoelen en kinderwagens zijn de steile paadjes niet. Ook tavernes en barretjes zijn eerder een zeldzaamheid maar de rust van de natuur is ongezien. Heel even waan je je alleen op de wereld met enkel een kwakende gans of twee in je kielzog.

ANTWERPEN

Mechelen Mechels Broek

Diertjes spotten en ondertussen genieten van het landschap? Daarvoor moet je in Mechelen zijn. Het natuurdomein Mechels Broek, dat beheerd wordt door de VZW Natuurpunt, is een moerassig gebied naast de rivier De Dijle. Niet alleen kom je er talrijke eendensoorten tegen zoals de Slobeend en de Tafeleend, ook kan je de wandeling nog uitbreiden met een ommetje langs de uitkijktoren of de kijkhut aan de waterrand.

Antwerpen Kasteelparken

Fan van geschiedenis en kunst langs je wandelroute? Dan is de zogenoemde kasteelparkentocht vast iets voor jou. Die bestaat uit de overblijfselen van de vroegere Middelheim-domeinen, maar je ontdekt ook hoe andere domeinen - Vogelzang, Den Brandt en Groenenborg - opniew werden ingericht als openbaar park en beeldenmuseum. Dit is het helemaal voor wie zoekt naar een mix tussen cultuur en natuur.

OOST-VLAANDEREN

Brakel Wandelen langs pony’s en koeien

Dierenliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Het Burreken, een 9,5 kilometer lange wandelroute tussen Brakel, Maarkedal en Horebeke, pal in de Vlaamse Ardennen. Je passeert langs Exmoorpony’s, een klein maar sterk ras pony’s die in het glooiende natuurgebied lopen te grazen. Tijdens de tocht - wandelschoenen aanbevolen! - maak je ook kennis met de schattige Gallowaykoeien, een hoornloos, meestal zwart ras afkomstig uit het zuidwesten van Schotland.

De Pinte Groene oase dichtbij de stad

Op een kwartiertje van Gent vind je het recent aangelegde Parkbos, dat zich uitstrekt over de gemeenten De Pinte en Sint-Martens-Latem. Je wandelt er tussen hoge bomen, struikgewassen en velden waar je schaapjes kunt zien. Alle paden zijn vlak, uiterst goed te bewandelen en rolstoeltoegankelijk. Tip: zoek naar het aangelegde houten weggetje die je dieper in de natuur brengt. Van hieruit spot je verschillende vogels en onder de brug huizen veel kikkers. Verschillende afstanden mogelijk.

Kluisbergen Kluisbos

Een van de mooiste parels van de Vlaamse Ardennen is het Kluisbos dat maar liefst 300 hectare groot is. Het merendeel ligt in Vlaanderen maar steek tijdens de wandeling gerust de taalgrens over naar het bosrijke Wallonië. Hoe rekening met enkele flinke heuvels (de hoogteverschillen kunnen oplopen tot zestig meter) en vergeet zeker je fototoestel niet: het uitzicht over de uitgestrekte velden en goed onderhouden bossen is ronduit prachtig.

WEST-VLAANDEREN

Damme De Stadswallen

Wie in West-Vlaanderen op zoek wil naar een mooi stukje natuur kan de Damse Stadswallen gaan verkennen. De route strekt zich uit over negen kilometer langs grachtjes die door de jaren heen tot moerasachtige plekjes met een grote diversiteit aan leven zijn geëvolueerd. Verwacht je aan mooie uitzichten en vrolijke vogels die tijdens je tocht voorbijvliegen. De eenvoudige wandelwegen zijn overigens geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Via de site van Natuurpunt is een gratis wandelkaart beschikbaar.

De Panne Door de duinen

Mag het iets meer zijn? Zal dan af naar het bezoekerscentrum Duinpanne in de Panne, en vertrek van daaruit vanaf knooppunt 18 voor een tocht van 15,9 kilometer in de duinen. Tijdens de lange tocht wandel je langs de Franse grens door het Westhoek natuurreservaat, met een totaaloppervlakte van 340 ha. Daar zie je onder meer konikpaarden, hooglandrunderen en shetlandpony’s grazen. En let ook zeker op de cottages in de Dumontwijk. Tip voor kunstliefhebbers: in de buurt van knooppunt 12 kan je een gigantisch bronzen beeld van een edelhert bewonderen.

Meer over Borstkanker

Niet te missen