Afrikaanse lopers toch welkom in halve marathon van Triëst

Print
Afrikaanse lopers toch welkom in halve marathon van Triëst

Foto: Photo News

Op 5 mei zullen er dan toch Afrikanen mogen deelnemen aan de halve marathon in Triëst. De organisatie besloot aanvankelijk alleen Europese deelnemers toe te laten uit protest tegen de “uitbuiting” van Afrikaanse atleten. De beslissing zorgde voor heel wat kritiek.

Volgens wedstrijdorganisator Fabio Carini bestaat er vandaag “een commerciële handel in Afrikaanse lopers” die “uitgebuit en onderbetaald worden”. “Dit is onaanvaardbaar en mogen we niet langer laten passeren. Het is tijd dat er maatregelen worden genomen. Om dat duidelijk te maken, hebben we beslist dit jaar alleen Europese atleten uit te nodigen”, zo werd Carini dit weekend geciteerd in La Repubblica.

De opmerkelijke beslissing kwam de organisatie op flink wat kritiek te staan. Onder meer Europees parlementslid Isabella De Monte heeft het over een “zuivering in de sport”.

“Professionele atleten worden geweigerd omdat ze uit Afrika komen. We moeten hiervoor oppassen, want we zeggen het al maanden. De situatie dreigt uit onze handen te glippen en we glijden af naar donkere uren. Op zo’n beslissingen kan maar een reactie komen: verontwaardiging. Sport is delen, één zijn, gelijkheid, loyaliteit en respect. Dat leren we onze kinderen. Maar welk voorbeeld geven wij met zo’n beslissingen”, vroeg ze zich af.

Ook de Italiaanse atletiekfederatie opende een onderzoek. 

Na de kritiek, maakte de organisator Carini bekend dat hij op de beslissing terugkwam. Het was zelfs nooit de bedoeling geweest Afrikaanse atleten te weigeren, zei Carini. Het verhaal was de wereld ingestuurd om te provoceren en om op die manier de aandacht te vestigen op de uitbuiting van Afrikaanse atleten. 

Vorig jaar werd de wedstrijd in Triëst gewonnen door Burundezen, zowel bij de mannen als bij de vrouwen.