© RV

Buurtbar Beringen laureaat van Megafoon 2019 van vzw Oikonde Leuven

De vzw Oikonde Leuven heeft donderdag in het Provinciehuis in Leuven haar Megafoon 2019, ter waarde van 15.000 euro, uitgereikt aan de Buurtbar uit Beringen, een buurtversterkend initiatief van de vzw Oasis Belgium dat met een mobiele koffiebar, huisbezoeken en andere initiatieven het sociaal isolement van kwetsbare ouderen wil tegengaan.

Oikonde Leuven is een organisatie die sinds 1969 allerlei opvanginitiatieven organiseert voor de integratie van thuislozen in de samenleving waarvan de werking in 2014 opging in Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel.

De Megafoon, die sinds 2017 jaarlijks wordt uitgereikt, gaat uit naar een welzijnsproject dat op een bijzondere wijze bijdraagt aan een meer zorgzame samenleving. 52 initiatieven stelden hun kandidatuur voor de prijs. Naast de Buurtbar, waren ook ‘De Groene Ridder’ van het Leuvense buurtwerk ‘t Lampeke, ‘Huizen van vrede’ uit Brugge, ‘De Schoolpoortwerkers’ uit de Brusselse Marollen en ‘Uilenspiegel’ uit Gent genomineerd.

In haar verslag prijst de jury de ‘Buurtbar’ omdat het een onderschat probleem op een warme manier onder de aandacht brengt, met name het groeiend aantal vereenzaamde ouderlingen die nog moeilijk hun huis verlaten en geen aansluiting meer vinden met de buurt en bestaande voorzieningen. “Een groep vrijwilligers stapt outreachend en aanklampend naar deze mensen toe voor een gezellige babbel aan de mobiele koffiebar, een bezoek aan huis, een groepsgesprek, info-momenten rond aangebrachte thema’s, introductie in een ‘Duo Plus-contact’, ‘Digibabbels’ met vrijwillige studenten... Het initiatief heeft een brugfunctie tussen mensen over verschillende generaties heen, en tussen kwetsbare mensen en het bestaande formele en informele aanbod”, aldus de jury.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio