© IMAGEGLOBE

Verbod op verkoop van tabak aan minderjarigen

De Kamer heeft donderdag een wetsvoorstel goedgekeurd dat de verkoop aan tabak onder de 18 jaar verbiedt. Nu ligt de leeftijdsgrens op 16 jaar.

km, mju

Het voorstel, ingediend door N-VA, is met een ruime meerderheid goedgekeurd. Enkel Open VLD onthield zich bij de stemming. “Dat is zeer goed nieuws”, reageert uitgetreden N-VA-lid Renate Hufkens, die meewerkte aan het voorstel. “Het werd dringend tijd. We liepen achter op veel andere Europese landen.” Naast België bestaat in de EU enkel nog in enkele Oostenrijkse deelstaten de mogelijk om vanaf de leeftijd van 16 jaar tabaksproducten aan te schaffen.

De goedkeuring is een kleine verrassing, want het voorstel is niet door de commissie geraakt. Toen stond CD&V op de rem, volgens Hufkens.

“Dat is zeer goed nieuws”, zegt Stefaan Hendrickx van het Vlaams Instituut Gezond Leven. “We waren het enige land in Europa waar het nog mogelijk was om als minderjarige sigaretten te kopen. Dat was problematisch.”

“Het is een zeer belangrijk signaal aan de samenleving. Het is zeer evident, want achter het optrekken van de leeftijd stonden zelfs de fabrikanten en producten.” Hendrickx benadrukt dat de “maatregel moet kaderen in een coherent kader”. “Dat kan nog beter.”

Ook VAD, het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en illegale drugs, is enthousiast. “Er werd altijd gezegd dat het onmogelijk was. Nu het voor tabak is goedgekeurd, is het misschien ook mogelijk voor alcohol.”

Meer over N-VA

Aangeboden door onze partners