Kristalpark in Lommel telt al 300.000 zonnepanelen

Print

Kristalpark in Lommel telt al 300.000 zonnepanelen. Video: TV Limburg

Lommel -

In Lommel opent in juli het grootste zonnepark van de Benelux. De bouw van het park, zo'n 200 voetbalvelden groot, is zo goed als klaar. Het park kan 25.000 gezinnen van elektriciteit voorzien en is goed voor een kwart van de doelstellingen inzake zonnepanelen van de Vlaamse regering. LRM - dat is de Limburgse investeringsmaatschappij - en de stad Lommel krijgen dus goede punten voor hun voortrekkersrol in Vlaanderen.

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) heeft donderdag het 300.000ste zonnepaneel van het Kristal Solar Park in Lommel geplaatst. Met de plaatsing van het 300.000ste zonnepaneel gaat de bouw van het Kristal Solar Park zijn laatste fase in. Het Kristal Solar Park vormt het grootste zonnepark van de Benelux met een oppervlakte van 200 voetbalvelden, 302.000 zonnepanelen, 2.000 km kabel en een vermogen van 99,5 MWp.

Het project realiseert 25 procent van de Vlaamse ambitie voor zonnepanelen in 2019. Vlaanderen streeft naar één zonnepaneel per Vlaming tegen 2020. “Met Kristal Solar Park heeft Limburg, Vlaanderen en zelfs de volledige Benelux er een paradepaardje bij op het vlak van zonnepanelen”, zegt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld). “Los van de eer hebben we zulke grote zonneprojecten hard nodig: voor het behalen van onze energiedoelstellingen, om onze bedrijven en huishoudens van groene elektriciteit te voorzien, en voor een beter klimaat.”

Kristal Solar Park wordt beheerd door de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en de stad Lommel. Nyrstar Balen en andere bedrijven die er zich nog zullen vestigen, kunnen er groene energie afnemen van de zonnepanelen. Het zonnepark zal vanaf 15 mei 2019 stapsgewijs opstarten, om vanaf 1 juli volledig operationeel te zijn. Tijdens de piekmomenten werken 190 arbeiders op de site.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio