Greenyard Maaseik versterkt zich met Andorrese setter Xavi Folguera

Print
Greenyard Maaseik versterkt zich met Andorrese setter Xavi Folguera

Foto: VDB

Xavi Folguera was de afgelopen twee seizoenen actief bij Par-ky Menen, maar besloot om na dit seizoen de West-Vlaamse deur achter zich dicht te trekken. Vanaf volgend seizoen gaat hij aan de slag bij Greenyard Maaseik. “Maaseik is een grote stap in mijn carrière, maar ben blij deel te mogen hebben uitmaken van het verhaal van Menen.”

Uittredend landskampioen Maaseik is nog volop in titelstrijd en begint komende zaterdag aan de eerste wedstrijd in de finalematchen tegen Roeselare. Ondertussen is de technische staf dus ook al bezig met de kern voor volgend seizoen. “De klasse en ervarenheid waar we als club naar op zoek zijn, vinden we bij Folguera. Hij is afkomstig uit Andorra en is wellicht de beste setter die het landje ooit heeft voortgebracht. Voor spelers als hem werden superlatieven als ‘oogstrelend’, ‘fluwelen toets’ of ‘gouden vingers’ uitgevonden”, prijst de Limburgse club de setter op haar kanalen. Algemeen Manager Dieter Leenders beaamt: “We zijn al even erg gecharmeerd door Folguera. Hij is een stabiele setter die niet bang is om erg hard te werken en zo zijn plek in de basis af te dwingen. Hij heeft ook een erg mooie toets in zijn handen en maakt, ondanks zijn gestalte, elke wedstrijd zijn puntjes aan het net.”

“De sfeer, de zaal, mijn U17-ploeg… allemaal bijzonder om mee te maken”

Folguera , momenteel terug in Andorra, kijkt met veel plezier terug op zijn periode bij Par-ky Menen. “Ik heb er twee hele goeie jaren gehad. De sfeer tijdens de wedstrijden, de hal waarin we speelden… ik ben blij dat ik mocht deel uitmaken van dat verhaal.” Folguera, die vorig jaar verkozen werd tot speler van het jaar in Menen, was dan ook geliefd bij het jonge en oudere publiek. Zo was hij bij de grensploeg trainer-coach van de U17 jongens. “Het was de eerste zaalvolleybalploeg die ik ooit coachte. Die jongens waren echt fantastisch. Ze werkten keihard en hebben heel veel progressie gemaakt het afgelopen seizoen. Het was erg bijzonder om dat te mogen meemaken.”

Maar Xavi kijkt ook met ambitie vooruit: “In Maaseik speel ik als tweede setter, maar ik wil keihard werken voor mijn basisplek. Dat we ook Champions League spelen is een leuk extraatje, want dat is de enige Europese competitie waarin ik nog niet gespeeld heb.”

Menen heeft ondertussen al een opvolger voor Folguera. De Fransman Quentin Schouteten komt over van het Franse Tourcoing. De onderhandelingen voor reservesetter zijn nog bezig. Voor die positie wordt de naam van Kobe Brems (19) gefluisterd.

Voorlopig enige setter in Maaseik voor volgend seizoen

Maar met wie Folguera in Maaseik de concurrentie zal aangaan, is nog niet helemaal duidelijk. “Onze eerste passeur Jay Blankenau heeft aangegeven dat hij een stap hogerop wil zetten”, zegt Dieter Leenders. “Stef van Heyste, nu reservepasseur, wil dan weer als eerste setter aan de bak, maar beseft dat dat bij Maaseik nog niet zal lukken. Met Jan Zimmerman zijn er dan weer gesprekken geweest, maar nog geen concrete afspraken. Nu liggen de onderhandelingen stil, want we willen met volle concentratie aan de finalewedstrijden tegen Roeselare willen beginnen.”