Boek over broeder Cyriel voorgesteld

Print
Genk - Op paaszaterdag werd in een volle zaal van de Genkse stadhuisschouwburg de roman Fureri van auteur Marc Dedecker voorgesteld. De zinderende sfeer die daar heerste toont dat er een duidelijk draagvlak is voor ontwikkelingssamenwerking als die direct en zonder omwegen gebeurt en als degenen die schenken ook ondubbelzinnig zien wat er met het geld gedaan wordt.

Eind 1971 vertrok broeder Cyriel voor een eerste verkenning naar Rwanda, in 1972 startte hij er zijn landbouwproject en enkele jaren later werd in Genk het comité Kisaro opgericht dat hem de volgende decennia zou steunen in zijn gigantisch werk. Het landbouwproject werd zelfs door de burgeroorlog (90-94) en de genocide (1994) geloodst. In november 2014 kwam broeder Cyriel terug naar België. Uitgezaaide kanker was de diagnose. Op 13 januari 2015 overleed hij in zijn 93-ste levensjaar.Fureri, wat broeder betekent in het Kinyarwanda, brengt in een spannende roman het verhaal tussen beide gebeurtenissen. Het is een boeiende roman, die je vanaf de eerste tot de laatste bladzijde in de ban houdt, ook al ken je de afloop.

Zo'n 300 belangstellenden kwamen naar de boekvoorstelling in de schouwburg van het Genkse stadhuis. Anniek Nagels interviewde de auteur over zijn werk. Ereambassadeur Johan Swinnen zette de puntjes op de i bij de herdenking van 25 jaar genocide: slechts als iedereen in Rwanda kan en mag rouwen zal het verhaal afgerond worden. Jean-Bosco Safari, Vlaams zanger maar geboren in Rwanda, kreeg de zaal helemaal op zijn hand en veel applaus was er voor de 93-jarige zuster Marie Michelle Vanherk, die over enkele weken terug naar haar klooster in Kisaro vertrekt en voor Gerard Moerman, coördinator in Kisaro, die het eerste boek in ontvangst mocht nemen. Tijdens de receptie waar de auteur zijn werk signeerde, werd het duidelijk dat er nog een breed draagvlak is voor ontwikkelingssamenwerking als het helder is wat er ginder gebeurt en als er voldoende respect is om mensen toe te laten om zich te ontwikkelen.Wie zich de roman wil aanschaffen - waarvan de opbrengst trouwens volledig naar het Kisaroproject gaat - kan terecht op de website www.kisaro.be.

(foto's Paul Ackermans)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio