Zilveren jubileum voor De Wissen

Print
Zilveren jubileum voor De Wissen

Foto: Jean Pierre Yzermans

Stokkem

Dilsen-Stokkem - Op dinsdag 30 april is het 25 jaar geleden dat het Museum De Wissen te Stokkem, de deuren opende. Geen gewoon kijkmuseum, maar De Wissen vraagt activiteit van de bezoekers. Een doe-museum waar jongeren en volwassenen een verkennende boodschap beleven.

Heel interessant is uiteraard de ligging aan de boorden van de Maas. Men heeft er een kijk op de rivier en de overvloedige aanwezigheid van de wissen (wilgen), de grondstof voor de korverij.
De succesvolle start, een kwarteeuw geleden, dient toegeschreven aan het enthousiast pionierswerk van enkele medewerkers.
Jos Steyvers (eerste coördinator) en Jean Pierre (eerste èn gediplomeerd gids) hebben het dubbelmuseum op de rails gezet. Jos zocht contact met vlechtmuseums in Nederland en Duitsland, terwijl Jean-Pierre de handen vol had met de opvang van de bezoekers. Zo vernemen we dat hij in de beginjaren meermaals drie groepen per dag door het museum leidde. Later kwam er versterking vanuit de kunstkring.
Het Maasmuseum en vooral dit van de vlechtnijverheid zijn een boost voor het toerisme in het Maasland, wetende dat Stokkem de stad der korverij is. In het centrum verwijzen de vakschool, waar het vak aangeleerd wordt, en de monumentjes De korver en de Struipster naar dit plaatselijk ambacht.
Recent dienden een aantal geliefde ontmoetingsplaatsen zoals café Overzet, restaurant Molenveld en café Boyen, omwille van de verbreding der Maasoever gesloopt te worden. Bewijs dat het museum broodnodig is voor het toerisme in de regio.
Het zilveren jubileum krijgt beslist een plaats tijdens de opening van het toeristisch seizoen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio