Poolse Niewiadoma wint zonovergoten Amstel Gold Race voor vrouwen voor Van Vleuten en Vos

Print
Poolse Niewiadoma wint zonovergoten Amstel Gold Race voor vrouwen voor Van Vleuten en Vos

Kasia Niewiadoma Foto: Photo News

Niet enkel de mannen werken vandaag hun Amstel Gold Race af, ook voor de vrouwen stond de wedstrijd op het programma. De Poolse Kasia Niewiadoma (24) was op de laatste beklimming van de Cauberg de sterkste en hielde op de finish nog vijf meter over op de Nederlandse Van Vleuten. Marianne Vos spurtte naar de derde plaats.

Het selectieve parcours zorgde voor een loodzware wedstrijd waarin de deur langs achter open stond. Maar met twee beklimmingen van de Cauberg in de laatste twintig kilometer, werd er ook door de dames gewacht tot de absolute slotfase.

De Poolse Niewiadoma gooide bij de voorlaatste beklimming van de Cauberg als eerste de knuppel in het hoenderhok. De Amerikaanse Hall, de Australische Spratt en de Italiaanse Longho Borghini haakten hun wagonnetje aan. Vier leiders zonder Nederlandse inbreng, we hadden het niet voor mogelijk gehouden. Met Blaak en Van der Breggen werden de twee meest recente edities immers door een Nederlandse gewonnen.

Sterke Vos

Dat laten we niet gebeuren, dacht Marianne Vos. Met een indrukwekkende inspanning op de Geulhemmerberg dichtte de Nederlandse in één ruk de kloof naar de vier leiders. Longo Borghini wilde echter van geen wijken weten en fietste solo een voorsprong van een tiental seconden bij elkaar. Met nog de Bemelerberg en één keer de Cauberg op het programma was het nog ver rijden voor de Italiaanse van Trek-Segafredo.

De Bemelerberg was voor Annemiek van Vleuten de ideale locatie voor een versnelling. Maar ook zij kreeg volk aan haar been, onder anderen Vos, Bastianelli en uiteindelijk ook Anna van der Breggen. Van Vleuten en Van der Breggen hielden elkaar onder controle en daar profiteerden Moolman en Spratt van om weg te rijden van de grote groep achtervolgers. Het duo vervoegde de Italiaanse in het zicht van de Cauberg maar nog voor het opdraaien van de slothelling liep alles weer samen.

Kasia Niewiadoma

De Alpe d’Huez van Nederlands-Limburg moest de beslissing brengen.Van der Breggen gingen verrassen overboord, het was de Poolse Niewiadoma die de kopgroep aan flarden scheurde. Van Vleuten wilde niet wijken en begon aan de slotkilometer met amper honderd meter achterstand op de Poolse. Maar wat Van Vleuten ook probeerde, ze kwam vijf meter te kort om de zege te claimen. Voor de 24-jarige Kasia Niewiadoma werd het de tweede grote overwinning uit haar carrière, na winst vorig jaar in de Trofeo Binda.