Kandidaat-onderofficieren maken kennis met militaire leven

Print
Kandidaat-onderofficieren maken kennis met militaire leven

Themabeeld.

Leopoldsburg -

Defensie heeft van dinsdag tot en met donderdag kennismakingsdagen georganiseerd voor kandidaat-onderofficieren in de kazernes van Leopoldsburg en Marche-en-Famenne. Tijdens de driedaagse konden potentiële onderofficieren manoeuvre en paracommando met het militair beroep kennismaken. Defensie heeft dit jaar 108 vacatures voor onderofficier manoeuvre en paracommando.

De deelnemers brachten donderdag een bezoek aan de jobdag voor soldaat manoeuvre, die georganiseerd wordt door het bataljon Carabiniers Prins Boudewijn - Grenadiers. Die eenheid heeft 35 vacatures voor soldaat manoeuvre. De demo van hun toekomstige job kadert in de aanwerving van de soldaten, zodat zij kunnen zien wat ze in de toekomst zullen doen.

Tijdens de kennismakingsdagen is het de bedoeling dat de kandidaten proeven van het militaire leven, waarbij ze onder meer leren over camouflage, patrouille, bewapening, kaartlezen, eerste zorgen en tactische lessen. De deelnemers aan de driedaagse zijn al ingeschreven voor een van de twee vacatures en hebben de selectieproeven reeds achter de rug. “Ze hebben ook een briefing over leadership gekregen, want ze hebben gekozen voor onderofficier, wat je kunt vergelijken met een ploegbaas”, zegt adjudant-chef Christel Cochet, communicatieverantwoordelijke van het Hoofdkwartier Gemotoriseerde Brigade Leopoldsburg.

Defensie hoopt met de driedaagse vroegtijdige afvloeiingen bij jonge rekruten te bestrijden. “We merken vooral in de eerste weken dat kandidaten toekomen, dat het militaire leven niks voor hen is. Met de kennismakingsdagen kunnen ze voelen waar het om draait en of het de job binnen Defensie is die ze voor ogen hadden”, legt Cochet uit. “Voor onderofficieren hebben we meestal wel genoeg kandidaten, maar natuurlijk ook niet in overvloed. Daarom doen we er alles aan om ze bij ons te houden door hen de goede keuze te laten maken.”

Daarnaast heeft Defensie te maken met vergrijzing onder de militairen. “We hebben heel veel mensen die op pensioenleeftijd zitten, dus dan moeten de vacatures ook stijgen om dat op te vangen. De gemiddelde leeftijd is momenteel boven de 40 jaar en dan kunnen we wel spreken van vergrijzing. Er is dus nood aan jong bloed”, besluit Cochet.

Kandidaat-onderofficieren kunnen zich nog tot 30 april inschrijven.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio