Wetenschap

Een van de allergrootste vleesetende zoogdieren ontdekt

Onderzoekers hebben in Kenia een van de grootste vleesetende zoogdieren ooit ontdekt. Het gaat om een leeuwachtige dier dat 23 miljoen jaar geleden op aarde rondliep.

AK

Het dier – dat in Eurazië, Noord-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten leefde – woog 1,5 ton en was hoogstwaarschijnlijk groter dan een ijsbeer. Dat melden wetenschappers donderdag in het vakblad ‘Journal of Vertebrate Paleontology’. De zogenaamde ‘grote leeuw uit Afrika’ was wellicht in staat om dieren als olifanten en nijlpaarden aan te vallen.

“De Simbakubwa was een hypercarnivoor”, zegt wetenschapper Matthew Borths van de universiteit van Ohio, een van de voornaamste medewerkers aan het onderzoek. “Met zijn hoektanden kon hij het vlees verscheuren en zijn kiezen stelden hem in staat om botten te breken.”

Het zoogdier kon geïdentificeerd worden aan de hand van botdeeltjes en een onvolledige onderkaak. De resten waren jaren geleden in het westen van Kenia ontdekt, maar men ging ervan uit dat die aan een kleinere soort toebehoorden. Na diepgaand onderzoek aan het Nationaal Museum in Nairobi, bleek het om een nieuwe soort te gaan.

Leeuwin met ochtendhumeur haalt flink uit

Toeristen kunnen ogen niet geloven: agressieve leeuwen proberen oersterke giraf tegen de vlakte krijgen maar dat is buiten de giraf gerekend

Meer over Kenia